Megöltek Gázában egy olasz aktivistát

Holtan találtak a Gázai övezetben egy palesztinbarát olasz aktivistát, pár órával azután, hogy egy szalafista palesztin csoport elrabolta. A Hamasz elítélte a gyilkosságot.

Holtan találtak a Gázai övezetben egy palesztinbarát olasz aktivistát, pár órával azután, hogy elrabolták.

Vittorio Arrigonit csütörtökön reggel fogta el egy olyan radikális csoport, amelynek a múlt hónapban tartóztatták le vezetőjét, akit az akcióval reméltek kiszabadítani. Az övezetet irányító Hamasz radikális szervezet közlése szerint az olaszt felakasztva találta meg a gázai rendőrség egy bejelentés nyomán.

Arrigonit állítólag olyan szalafista, radikáis palesztin csoport rabolta el, mely rivalizál az övezetet irányító Hamasszal, amelyet túl mérsékletnek tartanak. Utóbbiról feltételezik, hogy egyre inkább képtelen a területen működő tucatnyi fegyveres palesztin csoportot kordában tartani. A szalafista csoport azzal fenyegetőzött: megölik Arrigonit, ha a Hamasz nem engedi el több, börtönben lévő tagjukat. Egy a Youtube videómegosztó portálra feltöltöt anyagon látni, hogy Arrigonit megverték, a szemét bekötötték. A videó Olaszországot "hitetlen államnak" nevezte, Arrigonit pedig azzal vádolta, hogy a "korrupciót terjeszteni" jött Gázába.

A Gázai övezetben legalább öt szalafista csoport (Dzsajs al-Iszlám, Dzsund Anszár Allah, Tauhíd va Dzsihád, Dzsajs al-Umma és Anszár asz-Szunna) működik, s több száz tagjuk van. Az eredeti iszlám gyakorlatához való visszatérését hirdető szalafista csoportok azzal vádolják a Hamaszt, hogy gyengeséget tanúsít Izraellel szemben. Egykor harcostársak voltak, de mióta a Hamasz hatalomra jutott, a szalafisták folyamatosan távolodtak, mert szerintük a Hamasz nem ment elég messze az iszlám törvénykezés meghonosításában.

Arrigoni volt az első külföldi, akit az övezetben elraboltak 2007 óta, amikor a BBC tudósítóját, Alan Johnstont tartották fogva radikális csoportok és bűnszervezetek. A 36 éves olasz férfi több éve élt Gázában a Nemzetközi Szolidaritás Mozgalom tagjaként.

A Hamasz-kormány elítélte Arrigoni meggyilkolását, és azt ígérte, hogy hajtóvadászatot indít a tettesek után. Eddig két gyanúsítottat fogtak el, többek után pedig kutatnak.

(BBC/hirado.hu)

 

Vittorio Arrigoni, a Gázában meggyilkolt olasz aktivista ezen a képen épp egy orvosi segélyszállítmányt visz a gázai palesztinok megsegítésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.