Megölték Észak-Oszétia fővárosának polgármesterét

Halálos lövések érték az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia fővárosá, Vlagyikavlaz polgármesterét szerda reggel. Helyettese túlélt már egy merényletet.

Merénylet áldozata lett Vitalij Karajev, Vlagyikavlaz polgármestere. Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia fővárosának vezetőjére úton hivatala felé lőttek rá. Az elöljáró kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe..

Tajmuraz Mamszurov észak-oszét államfő elmondta, egyelőre semmiféle elképzelés nincs arról, miért ölték meg a 46 éves Karajevet, aki idén februárban lett Észak-Oszétia fővárosának elöljárója.

Az észak-kaukázusi autonóm köztársaságban az elmúlt hónapokban megszaporodtak a fegyveres támadások: október végén a polgármester helyettesének autója robbant – Majrat Tamajev túlélte a támadást – majd november 6-án egy öngyilkos merénylő nő bombája végzett tizenegy emberrel a város központjának egyik buszmegállójában.

A támadások számának növekedése egybe esik a Dél-Oszétiában augusztusi grúz-orosz fegyveres konfliktussal, amely nyomán Oroszország egyoldalúan elismerte a hivatalosan Grúziához tartozó, ám 15 éve lényegében független terület önállóságát.

Észak-Oszétia feszült viszonyban van a szomszédos, szintén Oroszországhoz tartozó Ingusétiával, amelynek területi igényei vannak Észak-Oszétiával szemben, miután az 1992-es rövid, de véres polgárháború után az orosz hadsereg beavatkozása nyomán Ingusétia elvesztette a Prigorodnij körzetet, ahonnan 60 ezer ingus menekült el. A csecsenekkel rokon muzulmán ingusok hagyományosan az „oroszokkal együttműködő betelepülőknek” tartják a keresztény oszétokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.