Megöltek egy újságírót az orosz Kaukázusban

Agyonlőtték egy országos hírtelevízió műsorvezetőjét Kabard-Balkárföldön.

A 28 éves Kazbek Gekkijevet, aki a Rosszija tévé helyi részlegénél dolgozott, szerda este ölték meg Nalcsikban, a köztársaság fővárosában. A tájékoztatás szerint a műsorvezetőt egy ismeretlen fejbe lőtte.

Az újságíró hozzátartozói szerint a gyilkos előbb egy kérdéssel megbizonyosodott áldozata kilétéről, majd rálőtt - jelentette a Rosszija hírtévé. A tévéadó beszámolt arról is, hogy előzőleg ismeretlenek egy internetes videofelvételen megfenyegették több, a hírműsoruknak dolgozó újságírójukat, és az eltávolításukat követelték.

A rajtaütések és merényletek mindennaposak az orosz Kaukázus ingatag köztársaságaiban. Az első csecsen háború (1994–1996) még a moszkvai kormány és a csecsen szakadárok között folyt, a lázadás azonban a 2000-es évek közepe óta iszlamista jelleget öltött, és az egész térségre kiterjedt.

A felkelők célja, hogy létrehozzanak egy muszlim államot az Oroszország déli határán elterülő régiók területén. A merényletek elsősorban a biztonsági erők tagjai ellen irányulnak, de a terrorcselekményeknek számos újságíró áldozata is volt az elmúlt években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.