Megölték az indonéz terroristavezért

Indonézia legkeresettebb terroristáját, Noordin Topot ölte meg az ázsiai ország rendőrsége egy csütörtöki akcióban, amelyben három másik férfival is végzett.

A terroristavezért Jáva szigetének középső részén egy rendőrségi rajtaütésben ölték meg.

Az indonéz rendőrség augusztusban már egyszer bejelentette, hogy  egy akcióban megölték Noordin Topot, aki az al-Kaidával kapcsolatban  álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah egyik  szakadár csoportja élén áll, azonban a DNS-vizsgálat után kiderült,  hogy mégsem vele végeztek.

A hatóságok a 41 éves Noordin Top vezette csoport számlájára  írják azt a kettős öngyilkos merényletet, amelyet két jakartai  luxusszálloda ellen követtek el júliusban. A gyanú szerint a  terroristavezérnek köze volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és  három másik, nyugati célpontok elleni merénylet végrehajtásához,  amelyek összesen több mint 240 ember - többségében külföldi turista  - halálát okozták.

Az indonéz kormány nagy nyomás alatt volt, hogy még Barack Obama  amerikai elnök novemberre tervezett látogatása előtt elfogja vagy  megölje Noordin Topot. Szakértők szerint a terroristavezér  kiiktatásával az indonéz rendőrség súlyos csapást mért a térségben működő terrorcsoportokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.