Megölték az algériai túszejtés értelmi szerzőjét

A magát elfoghatatlannak tartó Mohtar Belmohtarral a mali hegyekben, az iszlamista szélőségesek egyik támaszpontján végeztek – jelentette be a csádi hadsereg.

Mohtar Belmohtarral, a januári agériai túszejtő akció értelmi szerzőjével és több más szélsőséges iszlamistával is végeztek a csádi egységek az Északnyugat-Maliban lévő Ifhogas-hegységben – jelentette be vasárnap az állami televízióban a csádi hadsereg. A csádi egységek a franciák oldalán harcolnak a Mali északi részét hatalmuk alá hajtó szélsőségesek ellen, akiknek a csádi hadsereg szerint a fő támaszpontját sikerült lerohanni szombat éjjel. Az akcióban rengeteg fegyvert és 60 harci járművet is lefoglaltak.

Ha igaz, Belmohtar likvidálása nagy fegyvertény, hiszen a cigarettacsempészet miatt Mister Marlboro gúnynéven ismert algériai férfi húsz éve a legrettegettebb hadúr a Szaharának ezen a vidékén, a Száhel-övezetben. Ő volt az értelmi szerzője annak a 72 órás túszdrámának is, amelyben szélsőségesek egy csoportja az algériai In Amenas gázmezőre utazott foglyokat ejteni, megtorlásul a francia beavatkozásért.

Idriss Deby csádi elnök egy nappal korábban, pénteken már tett egy hasonlóan ambiciózus bejelentést, közölve, hogy országa egységei végeztek az al-Kaida helyi vezérével, Abdelhamid Abou Zeiddel. Független forrásból eddig sem Zeid, sem Belmohtar halálát nem erősítették meg, és a sok közül csak az egyik kérdőjel, hogy a csádiak miként tudták azonnal megállapítani, hogy Belmohtar a halottak között van. A francia hadsereg a maga részéről eddig egyik csádi bejelentéshez sem fűzött kommentárt, Francois Hollande elnök pénteken csak annyit mondott, hogy a francia beavatkozás már „az utolsó fázisában” van. A franciák mellett Maliban kétezer csádi katona harcol; bár Belmohtarnak korábban többször is keltették a halálhírét, ilyen magas szinten erre még nem volt példa.

A profi forradalmár és emberrabló Belmohtar másfél évtizeden át szerepelt a nyugati hírszerzés körözési listáján. Kaled Abu al-Abbasz néven 1972-ben született az algériai Ghardaiában, és már nagyon fiatalon Afganisztánba ment harcolni a szovjetek ellen. Húsz éve visszatért a szülőhazájába, ahol létrehozott egy szalafista csoportot, amely fegyvert fogott az algíri hatalommal szemben. A kormányerőkkel vívott harcokban Belmohtar az egyik szemét is elveszítette, de ettől függetlenül szerette magát a „Szikla” és a túlélt likvidálási kísérletek miatt az „Elfoghatatlan” néven emlegetni. Nomádként benősült egy mali tuareg családba, majd 2007-ben átvette az al-Kaida helyi szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidájának (AQIM) a vezetését. Ez tavalyig tartott, amikor összeveszett a társaival, kilépett az AQIM-ből, és Vérszerződés Brigádok néven saját szervezetet alapított. Ez a szervezet utazott el Maliból Algériába túszokat ejteni.

Emberrablásból Belmohtar az elmúlt években több millió eurónyi váltságdíjat szedett össze, de békeidőkben többnyire cigarettacsempészettel foglalkozott, innen a Mister Marlboro ragadványnév. Több megfigyelő szerint valójában a csempészet volt a fő foglalkozása, és a terrorszervezeteket is arra használta, hogy pénzt keressen. Két évvel ezelőtt Nigerben ejtett foglyul két francia állampolgárt, akik meghaltak a túszmentés közben. 2008-ban távollétében gyilkosságért, 2012-ben pedig terrorizmusért is halálra ítélték.

Mohtar Belmohtar egy archív felvételen, amelyhez az ANI hírügynökség jutott hozzá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.