Megölték az afgán főtárgyalót

Arszala Rahmanival, a tálib rezsim egyik volt miniszterével Kabulban végeztek a merénylők.

Kabulban vasárnap megölték a két éve a tálibokkal való kapcsolatfelvételre és béketárgyalásokra alakult nagy béketanács egyik nagy tekintélyű tagját, Arszala Rahmanit. A politikusra akkor támadtak rá, amikor kocsijával éppen munkába tartott. Körültekintően megszervezett, kivégzésszerű merényletre utal, hogy Rahmanival egyetlen, hangtompítós fegyverből kilőtt golyó végzett, amelyet egy fehér Toyota Corollából adtak le. Rahmani sofőrje és unokaöccse saját bevallása szerint nem is vette észre azonnal, hogy utasát szíven lőtték. Mivel korábban többször kapott életveszélyes fenyegetéseket, a hatóságok most azt firtatják, hogy Rahmani miért szállt kocsiba testőr nélkül.

Halála nagy csapás Hamid Karzai afgán elnök és az afganisztáni béke számára, Rahmani ugyanis egyike volt azoknak a ritka politikusoknak, akik a tálib rezsim elűzése után átálltak az új hatalom oldalára. Aktívan politizált már a tálibok megjelenése előtt, náluk oktatási miniszterséget vállalt, majd Karzai főtanácsadója lett a tálib ügyekben, két éve pedig beválasztották a hetventagú béketanácsba is. A személyét övező tiszteletre jellemző, hogy az ENSZ kihúzta a nevét arról a feketelistáról, amely a szankciókkal sújtott afganisztáni politikusok nevét tartalmazza. Legutóbbi feladata a bagrami amerikai támaszponton és az afgán börtönökben fogva tartott tálibok sorsának felügyelete volt, egyes források szerint pedig nemrég kapcsolatokat talált a tálib felső vezetéshez is. Maguk a tálibok külön közleményben cáfolták, hogy ők állnának Rahmani meggyilkolása mögött. A kabuli amerikai nagykövetség tragédiának minősítette a merényletet.

Egy éven belül ez már a második eset, hogy a nagy béketanács valamelyik tekintélyes tagjával végeznek. Tavaly szeptemberben a testület elnökét, Burhanuddin Rabbani volt államfőt ölte meg egy öngyilkos merénylő, aki a tálibok követének mondta magát, mielőtt felrobbantotta a turbánjába rejtett pokolgépet.

Arszala Rahmani. Kérdés, miért nem volt vele testőr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.