Megölték a nigérai iszlám szekta vezetőjét

A rendőri őrizetben életét vesztette az észak-nigériai iszlamista szekta vezetője csütörtökön, órákkal azután, hogy elfogták őt a biztonsági erők - közölte egy rendőrségi szóvivő.

"Megölték őt. Eljöhetnek, és megnézhetik a holttestét az államrendőrség parancsnoksági főhadiszállásán" - mondta a parancsnokság szóvivője az észak-nigériai Maiduguri városában. Egy helyi televízió közben képsorokat is mutatott a kivégzett Mohamed Yusuf szektavezér állítólagos holttestéről, s a körülötte ünneplő rendőrökről.

"Könyörgött és kegyelemért esedezett, mielőtt agyonlőtték" - mondta el a francia hírügynökségnek egy helyi rendőr.

Az iszlám törvénykezés általános nigériai bevezetését követelő Boko Haram szekta vezetőjét katonai helikopterek és fegyveres rendőrök bevetésével indított hajszában fogták el a nap folyamán. A rendőrség és a katonaság a szekta székhelyének megtámadása után házról házra járt a többi szektatag után kutatva.

A hivatalos források szerint is több mint 300 emberéletet követelő erőszakos cselekmények vasárnap kezdődtek a nyugat-afrikai országban, amikor a rendőrség őrizetbe vette a magát tálibnak nevező szekta több tagját Bauchi szövetségi államban. Yusuf hívei bozótvágó késekkel, házi készítésű vadászfegyverekkel és benzines palackokkal keresztény templomokat, rendőrőrsöket, börtönöket és kormányépületeket támadtak meg a többségében muzulmánok lakta Észak-Nigériában.

A hatóságok csütörtökön már arról számoltak be, hogy elűzték az iszlamistákat a térségből. Ali Modu Sheriff, Borno szövetségi állami kormányzója ugyanakkor közölte, hogy a hadsereg még a nap folyamán is lövette Maiduguriban azt az épületegyüttest, ahol elsáncolták magukat a Boko Haram fegyveresei, és a támadásban életét vesztette a csoport második számú embere.

Helyszíni jelentések szerint előzőleg a katonák behatoltak egy mecsetbe is, ahonnan ezután puskaropogást lehetett hallani. A lövöldözést követően mintegy ötven holttestet számoltak össze magában a mecsetben, és további ötvenet az imahely udvarán.

A hivatalos brazíliai látogatáson tartózkodó Umaru Musa Yar,adua nigériai elnök telefonon beszélt az északi államok kormányzóival, és szorgalmazta, hogy a vallási és törzsi vezetők a pénteki imanapon hívják fel a figyelmet az ilyen szekták jelentette veszélyre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.