Megölték a kolumbiai lázadók fővezérét

Az egykori akadémikus 2008 óta vezette a szélsőbaloldali lázadócsoportot. Cano halála után az ország elnöke arra szólította fel a lázadókat, hogy számolják fel a bandát.

A kolumbiai baloldali lázadó csoport, a marxista alapokon nyugvó Farc vezetője életét vesztette egy katonai összecsapásban, erősítette meg az ország elnöke, aki az országot érő "legpusztítóbb csapásnak" nevezte a bandát, melyet évtizedes működése beszüntetésére kért fel, írja a BBC.

Alfonso Cano, a FARC parancsnoka
Alfonso Cano, a FARC új parancsnoka

Az ország védelmi minisztere szerint Cano egy dél-nyugat kolumbiai hegyi összecsapásban vesztette életét, több bajtársával egyetemben. A 63 éves vezető rejtekhelyét telefonvonalaik miatt találták meg. A miniszter szerint először repülőkről bombázták a banda dzsungelbéli rejtekhelyét, majd helikopteres csapatok nézték át a helyszínt, hogy merre menekülnek a bandatagok, akik közül sokat elfogtak. Canot fegyveres harcban lőtték le.

A halott vezető képei ezután bejárták a kolumbiai tévécsatornákat; sajátságos védjegye, bozontos szakálla azonban egyik képen sem volt látható, mert az adás előtt leborotválták. A korábban akadémikusként dolgozó férfi 2008 óta vezette a csapatot, valódi neve Guillermo Leon Sanez volt. A kolumbiai állam négy millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Az ország elnöke televíziós beszédében azt üzente a lázadóknak: számolják fel magukat, vagy különben „börtönben, vagy a sírban végzik”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.