Megölték Karzai unokatestvérét

Egy öngyilkos merénylő bombatámadás során végzett Hamid Karzai afgán elnök unokatestvérével a déli Kandahar városában.

A BBC szerint Hashmat Karzai épp a Ramadán végeztével az Íd al-fitr ünnepre várt vendégeket, mikor a merénylő turbánjába rejtett bombát felrobbantotta.

Hashmat a kampány menedzsere, befolyásosa és kulcstámogatója volt Ashraf Gáninak, aki Abdullah Abdullah mellett a másik esélyes volt a afgán elnökválasztásokkor Karzai leváltásában. A választások eredménye kapcsán azonban hatalmas vita alakult ki, mindkét fél győztesnek nyilvánította magát és csalással vádolta a másikat. Abdullah a választások első, míg Gáni a másodikat nyerte. John Kerry amerikai külügyminiszter július közepén ment Afganisztánba, hogy találkozzon a két elnökjelölttel. Végső eredményt július végére akartak közölni.

A hírek szerint a Karzai család egy hosszú és viszályos harc után szakadt ketté. Hashmat, akinek egyébként egy oroszlán volt a háziállata, egy biztonsági társaság feje volt, aminek főként amerikai szerződései voltak. Hashmat is érintett volt családtagjainak megölésében, ám az ezzel kapcsolatos vádakat tagadta. Hashmat apját egy családtagjuk ölte meg 25 évvel ezelőtt. 2011-ben Hamid Karzai testvérét, Ahmad Wali Karzait saját otthonában ölték meg, az esetet tálib támadásnak nyilvánították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.