Megölték az egyik legkeresettebb dzsihádistát?

Egy amerikai légitámadás során valószínűleg meghalt Líbiában az al-Kaida terrorszervezet egyik észak-afrikai vezetője, Mohtar Belmohtar – jelentette az ország kormánya és a Pentagon.

Belmohtart más harcosokkal együtt célzottan bombázták a kelet-líbiai Ajdabiya városban. Líbia nemzetközileg elismert kormánya szerint a terroristavezér életét vesztette, de a Pentagon ezt még nem erősítette meg, csak valószínűsíti – írja a BBC hírportálja.

Mohtar Belmohtarnak már korábban is keltették halálhírét. Az algériai születésű férfi évek óta az Egyesült Államok által legjobban keresett terroristák közé tartozik.

Leghírhedtebb tette az algériai ain-amenászi gázmező elleni 2013-as támadás, melyben mintegy 800 embert ejtettek túszul és negyvenet meg is öltek. Az áldozatok többsége külföldi volt, köztük hat brittel és három amerikaival.

Belmohtar régóta vezetője terrorista tevékenységeknek az al-Kaida Iszlám Maghrebi tagjaként és az al-Kaidához sorosan kapcsolódó al-Murabitoun szervezet operatív vezetőjeként.

Líbiában 2011 óta, Moammer Kadhafi rezsimjének megbuktatása óta káosz uralkodik, egységes kormányzat nincs. A nemzetközileg is elismert parlament a keleti Tobruk kikötővárosban működik, az iszlamista többségű Általános Nemzeti Kongresszus pedig Tripoliban. Az országnak gyakorlatilag két kormánya van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.