Megölték a világ legkeresettebb terroristáját

A Marwan néven ismert malajziai bombagyárost – akinek fejére ötmillió dolláros vérdíj volt kitűzve – kommandósok ölték meg egy rajtaütés során még januárban a Fülöp-szigetek déli részén. A DNS-vizsgálatok mostanra igazolták, hogy tényleg a rettegett iszlamistza szélsőséges az áldozat.

Az amerikia Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) megerősítette, hogy valóban a világ legkeresettebb bűnözőjét, Zulkifli bin Hirt ölték meg egy razzia során januárban. A holttestet egy levágott ujjból szerzett DNS-minta alapján azonosították - írja a CNN.

A Marwan néven ismert férfi a délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Dzsemaja Iszlamíja magas rangú tagja volt, emellett azzal is gyanúsították, hogy számos szélsőséges iszlamista csoportnak állított elő különféle robbanószerkezeteket, valamint ugyanerre képezett ki embereket. Kalifornia állam bírósága 2007-ben ötmilió dolláros vérdíjat tűzött ki Marwan fejére, akit azóta sem sikerült megtalálni. Egyszer már azt hitték, hogy egy 2012-es razzia során megölték a terroristát, ám akkor kiderült, Marwan még életben van.

Azután, hogy az FBI eltávolította Marwant, a körözési lisdtán az első hely kétes dicsőségét Huszein Muhammad al-Umari tudhatja magáénak. A 79 éves férfi Marwanhoz hasonlóan a bombák és egyéb robbanóeszközök szakértője, állítólag köze volt egy Hawaii-ból Japánba tartó repülőgép felrobbantásához is még 1982-ben. A terrorista az egyik ülés alá rejtett egy bombát, a detonáció megölt egy tizenhat éves utast és tizenhat további személyt megsebesített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.