Megölette volna testvérét az észak-koreai "trónörökös"

Kim Dzsong Il legkisebb fia, aki várhatóan átveszi édeaspjától Észak-Korea vezetését, összeesküvést szőtt kegyvesztett testvére ellen. A kínai hatóságok azonban jelezték: nem örülnének, ha a legtöbbször Makaón élő férfinak baja esne.

A Csoszon Ilbo című szöuli napilap kormányközeli forrásokra hivatkozva szerdán közölte, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legkisebb fiának, a szeptember vége óta hivatalosan is utódnak tekinthető Kim Dzsong Ünnek hívei tavaly merényletet akartak elkövetni a phenjani vezető legidősebb fia ellen. Az évek óta Pekingben és Makaón élő Kim Dzsong Nam elleni akció végrehajtását a kínai vezetés rosszallása akadályozta meg. Amennyiben a lap értesülései helytállóak, az egyértelmű bizonyítékot jelent arra vonatkozóan, hogy a phenjani rezsim kulisszái mögött komoly frakcióharcok zajlanak.

A távol-keleti országokban a konfuciánus alapelvek alapján az elsőszülött fiúnak kiemelt szerepe van a családon belül. A KNDK-t megalapító Kim Ir Szen is ennek megfelelően legidősebb fiát tette meg utódjául, és a phenjani rezsim belső viszonyait figyelő elemzők is sokáig úgy vélték, hogy majd Kim Dzsong Il is elsőszülött fiát fogja kinevezni örököséül. Az 1971-ben született Kim Dzsong Nam azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket: a tanulást elhanyagolva amolyan tékozló fiúvá vált. Diplomaták visszaemlékezései szerint csak motorkerékpárja és sportkocsija foglalkoztatta, amivel egy súlyos balesetet is szenvedett. A legidősebb Kim-fiút így gyakran állították párhuzamba Vaszilij Sztálinnal és Nicu Ceausescuval. 2001-tavaszán ráadásul Kim Dzsong Nam két nővel és egy kisfiúval a Dominikai Köztársaság hamis útlevelét használva próbált beutazni Japánba, amelynek következtében kiutasították a szigetországból.

A roppant kínos incidenst követően Kim Dzsong Nam háttérbe szorult. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a férfi édesanyja még a kilencvenes években elmenekült a KNDK-ból, majd haláláig Oroszországban élt. 2004 decemberében az Ausztriában tartózkodó Kim Dzsong Nam ellen ismeretlen koreai fegyveresek merényletet próbáltak elkövetni. A tervet az osztrák terrorelhárítás közbelépése akadályozta meg. Az eset hátteréről a szöuli elemzők azt közölték, hogy a lehetséges utódok mögött a feudális koreai királyi udvarra jellemző módon érdekcsoportok sorakoztak fel, akik bármire képesek támogatottjuk hatalomra juttatása érdekében. Az ausztriai merényletkísérlet mögött a phenjani vezető második kapcsolatából született két kisebbik fiú, köztük az elmúlt hetekben hivatalosan is bemutatott Kim Dzsong Ün erősítése húzódhatott.

A legidősebb Kim-fiú ezután teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, majd kozmopolita világvándorként Makaón bukkant fel. A joviális benyomást keltő férfi ettől kezdve többször is beszélgetésekbe bocsátkozott a japán tévésekkel. Miután tavaly januárban Kim Dzsong Il legkisebb fiát jelölte ki utódjául, a már gyakorlott médiaszereplőnek tekinthető féltestvér közölte, hogy az utódlás kérdésében csakis apja dönthet. Pár nappal ezelőtt pedig azt nyilatkozta, hogy őt nem is érdekli a KNDK irányítása, valamint ellenzi az apáról fiúra szálló hatalomátadást. A Csoszon Ilbo című lap által közölt merénylet-terv viszont arra utal, hogy a féltestvér puszta létezése és öntörvényű nyilatkozatai komolyan nehezítik Kim Dzsong Ün pozícióinak megerősítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.