Megnyitották Csernobilt a turisták előtt

Közeledik a csernobili atomerőmű balesetének 25. évfordulója; ez alkalomból a térséget megnyitották az idegenforgalom számára. Az Ukrajnában lévő Csernobil körüli zárt övezetbe vezető utakat a legnagyobb ukrán utazási irodák értékesítik.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap beszámolója szerint igen látványosan készítik fel az évfordulós megemlékezésekre az Ukrajnában lévő Csernobil körüli övezetet, amelyet az atomerőmű balesetének 25. évfordulója alkalmából nyitottak meg a turisták számára. Az ellenőrzés azonban így is változatlan marad a zóna határán. A területen a sugárzás mértéke a természetes háttérsugárzás mintegy kétszerese, a hírek szerint a külföldi turisták körében ennek ellenére igen nagy az érdeklődés.

A tervek szerint 2015-re kell felépülnie az erőmű IV. blokkját körülvevő új szarkofágnak, s csak azután láthatnak hozzá a nukleáris fűtőelemek eltávolításához. Kijevben bejelentették: az új szarkofág építési költsége a 90-es években tervezetthez képest mintegy 200 millió dollárral magasabb és 990 millióra emelkedett.

A költségeket két e célra létrehozott alapból fedezik, amelyekből már eddig is több mint 500 millió eurót költöttek el. Április közepén azonban Kijevbe várják az adományozókat, s az EBRD már bejelentette, hogy a felajánlott összeg 25 százalékának megfelelő pénzzel támogatja majd az építkezést.

 

Könyv és megemlékezés az évfordulóra

 

Ukrajnában egyebek mellett megvizsgálják és lehetőség szerint javítani szándékoznak a likvidátorok - a következmények felszámolásában résztvevők - lakáskörülményeit, megemlékezéseket tartanak az iskolákban és a városokban, és megjelent egy könyv "Csernobil: tragédia, diadal, figyelmeztetés" címmel.

A Moszkvában élő mintegy 15 ezer likvidátor, valamint az evakuáltak és a katasztrófaövezetből önként távozottak egyszeri anyagi juttatásban részesülnek az évfordulón, az orosz ortodox egyház pedig országszerte megemlékezik Csernobil áldozatairól.

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset a maga nemében az eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt az emberiség történetében. A máig vitatott hivatalos adatok szerint a baleset utáni első három hónapban 31 ember vesztette életét, s a sugárszennyezés 15 év alatt kimutatott következményei 60-80 ember halálát okozták. Úgynevezett sugárbetegséget 134 személy szenvedett el, és az erőmű 30 kilométeres körzetéből több mint 115 ezer embert evakuáltak. A következmények felszámolásában több mint 600 ezer ember vett részt.

(hirado.hu)

Örök mementó: a csernobili atomerőmű a sugárzást lezárni hivatott szarkofág alatt. A kép 2011 februárjában készült a halott városban. Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország készül a katasztrófa áprilisban esedékes 25. évfordulójára
A general view of the sarcophagus covering the damaged fourth reactor at the Chernobyl nuclear power plant in Ukraine February 22, 2011. Belarus, Ukraine and Russia will mark the 25th anniversary of the nuclear reactor explosion in Chernobyl, the place where the world's worst civil nuclear accident took place, on April 26. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: DISASTER ANNIVERSARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.