Megnyíltak a szavazóhelyiségek Venezuelában

Helyi idő szerint vasárnap reggel 6 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Venezuelában. 16 és fél millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy döntsenek egy alkotmánymódosításról, amely lehetővé tenné, hogy az immár tíz éve hatalmon lévő Hugo Chávez szocialista elnök 2012-ben is indulhasson az államfői posztért.

Venezuelában helyi idő szerint vasárnap reggel 6 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek: 16 és fél millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy döntsenek egy alkotmánymódosításról, amely lehetővé tenné, hogy az immár tíz éve hatalmon lévő Hugo Chávez szocialista elnök 2012-ben is indulhasson az államfői posztért.

A népszavazásra bocsátott szöveg az alkotmány öt cikkét módosítaná, s annak alapján az államfő, a polgármesterek, a képviselők és a kormányzók annyiszor indulhatnának újra mandátumukért, ahányszor akarnának. A jelenlegi szabályok csak két,  egyenként hatéves megbízatás kitöltését teszik lehetővé az  államfőnek, így a módosítás hiányában Cháveznek 2012-ben le kellene  mondania.

Az egyhónapos kampány Chávez eddigi vezetési stílusára és személyiségére összpontosult. A szocialista államfő újabb tíz évet kér ahhoz, hogy elmélyíthesse "bolivári forradalmát". "A tétet a tíz év alatt elért összes gazdasági, politikai és társadalmi vívmányunk jelenti" - hangoztatta Vanessa Davies, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) propagandafőnöke és vezetőségi tagja.

2007. december 2-án a szavazók már elutasítottak egy nagyszabású, szocialista irányzatú alkotmányreformot, amely szintén tartalmazta az elnök újraválaszthatóságát két mandátum után is. A most vasárnapi referendum közel három hónappal a regionális és  helyhatósági választások után következett, amelyek a "chavizmus" visszaszorulásáról tanúskodtak. Chávez hívei veszítettek három szövetségi államban, s elvesztették a caracas polgármesteri posztját is, ugyanakkor megtartottak 17 államot a 23-ból, és megőrizték számbeli fölényüket (5,5 millió voks az ellenzék 4,5 milliójával szemben). Chávez népszerűsége még meghaladja az 50 százalékot.

A közvélemény-kutató intézetek mindazonáltal igen óvatosak a várható vasárnapi eredményeket illetően, szokatlanul magasnak ítélve a még bizonytalanok számát. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint éjjel fél 12-kor zárnak, pontosabban akkor, ha a záráskor még sorban állók mind leadták voksukat. Az első hivatalos eredmények közép-európai idő szerint hétfő hajnalban várhatók.

Sorakozás az urnák előtt. Venezuela dönt.
Sorakozás az urnák előtt. Venezuela dönt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.