Megnyílt a magyar konzulátus az iraki Kurdisztánban

A magyar kormány célja az Irakkal való kétoldalú együttműködés és a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok bővítése - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, amikor szerdán felavatta az első magyar főkonzulátust az észak-iraki Kurdisztán régió fővárosában, Erbílben.
Mikola István az ünnepségen hangsúlyozta: az iraki energiaszektor nagyban hozzájárulhat a globális energiapiacok stabilitásához és biztonságához, a magyar üzleti szereplők számára pedig komoly lehetőségeket kínál az iraki egészségügyi intézményrendszer helyreállítása, bővítése. Ez utóbbi érdekében már konkrét projektekről folynak a tárgyalások. Az üzleti kapcsolatok megerősödését pedig a főkonzulátus, illetve a Magyar Kereskedőház Zrt. és a magyar vállalatok által Bagdadban hamarosan megnyitandó regionális kereskedelmi iroda szolgálja.

Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarország támogatja Irak egységét, függetlenségét és területi integritását, az iraki központi kormányzat és a kurd fegyveres erők harcát az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezettel szemben. A magyar kormány augusztusban döntött a kurd kormány fegyveres erőinek szánt 224 tonna lőszer térítésmentes átadásáról az iraki szövetségi kormány részére, amelynek jelentős részét már kiszállították - fűzte hozzá.

A főkonzulátust Mikola Istvánnal közösen felavató Falah Musztafa Bakir kurd külügyminiszter megköszönte a közelmúltban kialakult geopolitikai helyzet (az Iszlám Állam fegyvereseinek előretörése) nyomán nyújtott folyamatos magyar támogatást. Elmondta: a kurd kormány elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok erősítésében, ennek egyik lépése a kormányok által megkötött, az együttműködés irányát meghatározó átfogó keretegyezmény.

A konzuli iroda a Mol-csoportnak a kurdisztáni régióban működő leányvállalata, a Mol Kalegran közvetlen szomszédságában nyílt meg és Vezekényi Csaba, Magyarország erbíli főkonzulja vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.