Sikeres műtétet hajtottak végre Robert Ficón, kórházba került a pozsonyi házelnök is

Péntek délelőtt sikeres, háromszoros bypass-műtétet hajtottak végre a szlovák kormányfőn a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Országos Központjában. Az operációt Michal Hulman, a szívsebészet főorvosa hajtotta végre. Robert Fico állapota stabil, semmilyen rendellenesség sem lépett fel a mintegy négyórás beavatkozás során. További részleteket a miniszterelnök családjának kérésére nem közölhetünk – tájékoztatott Tomás Kuca, az egészségügyi tárca szóvivője. 

Megbízható hírforrásaink szerint a kormányfő összesen három beszűkült, illetve elzáródott koszorúér szakaszát hidalták át testének más részéből vett egészséges érszakasszal. Szakértők közölték: ha nem keletkezik szövődmény vagy nem lép fel más váratlan fejlemény, akkor még legalább egy hetet kell kórházban töltenie. A lábadozás és a teljes felgyógyulás mintegy hét hetet vesz igénybe. Ez azért is lényeges, mert július 1-jétől fél évre Szlovákia veszi át a soros uniós elnökséget, amelynek betöltésében fontos feladatok hárulnak a kormányfőre.

Robert Fico
David W Cerny / Reuters

Robert Fico egy héttel ezelőtt került kórházba, ahol koszorúér-elzáródást állapítottak meg nála, ami infarktusra vall. Az 51 éves politikus évek óta gerincbántalmaktól szenved, tavaly ideggyulladással kezelték. 2014-ben focizás közben elszakadt az Achilles-ina. Közeli munkatársai szerint az utóbbi időben a kormányülést is meg kellett szakítani múló rosszullétei miatt.

Megbetegedett Andrej Danko szlovák házelnök is, akinek a gyomrában a kezelőorvosa olyan leletet talált, amelynek a pontos diagnózisát nem tudta megállapítani, ezért tüzetes kivizsgálásra a pozsonyi országos onkológiai intézetbe utalta be. Rövidesen, valószínűleg már hétfőn megműtik – tájékoztatta lapunkat Zuzana Cizmáriková, a képviselőház szóvivője. A házelnök gyógyulása legalább három hetet vesz igénybe, ezalatt Bugár Béla helyettesíti őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.