Megmozdult egy észak-koreai rakéta

Háromezer kilométeres hatótávolságával a Muszudan Japánt és az amerikai tengerentúli területet, Guamot is eléri. Az észak-koreai hadsereg szerint „ma vagy holnap” kitörhet a háború. Az Egyesült Államok rakétavédelmi pajzsot telepít Guamra az észak-koreai fenyegetések ellen – jelentette be Chuck Hagel védelmi miniszter.

Észak-Korea feltehetően azt tervezi, hogy "a következő napokban vagy hetekben" rakétát indít - írta csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyre hivatkozva a CNN hírportálja. Az amerikai illetékes közölte: az elmúlt napokban "elfogott" észak-koreai információk szerint Phenjan esetleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi. Egyelőre nem világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy  csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés - olvasható a CNN hírportálján.

Kép a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatról. Valódi fenyegetés
Soldiers of the U.S. Army 23rd chemical battalion give a demonstration of their equipment during a ceremony to give notice of the battalion's official return to the 2nd Infantry Division based in South Korea, at Camp Stanley in Uijeongbu, north of Seoul April 4, 2013. The 23rd chemical battalion left South Korea in 2004 but the battalion with about 250 soldiers returned to the South in January 2013 to support South Korean military and the U.S. troops based in the South, according to the infantry division. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Éleződik a feszültség a Koreai-félszigeten: műholdfelvételek tanúsága szerint csütörtökön Észak-Korea az ország keleti partjaira szállított egy Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakétát. Az intézkedésről elsőként hírt adó Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az még nem világos, hogy a rakétát kilövőállásba helyezik-e, vagy csak erődemonstrációnak szánják. A Muszudan a maga háromezer kilométeres hatótávolságával Dél-Korát, Japánt és az amerikai tengerentúli területet, Guamot is el tudja érni – azt a Guamot, ahová Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter néhány órával korábbi bejelentése szerint rakétapajzsot telepít egy esetleges phenjani támadás elhárítására.

Sajtótájékoztatóján Hagel úgy fogalmazott, hogy amit Észak-Korea csinál, az valódi veszélyeket rejteget. A keleti partoknál, ahová a Muszudan rakétát most vonattal vitték, Phenjannak nagy kilövőállomása van; azt, hogy a Muszudant ide szállították volna, a Yonhapnak nyilatkozó dél-koreai és amerikai hírszerzési források nem árulták el. Az észak-koreai fenyegetések miatt az Egyesült Államok márciusban 14 rakétaelfogót telepített Alaszkába, és jelezte, újult erővel fog neki egy Japánba szánt rakétavédelmi rendszer kiépítésének. Guamra a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) néven ismert rendszer keretében egy AN/TPY-2 nyomkövető radart, elfogórakétákat és egy mobil kilövőállást visznek az amerikaiak.

Eközben a hivatalos hírügynökség, a KCNA révén az észak-koreai hadsereg tudatta, hogy megkapta a végleges engedélyt az Egyesült Államok elleni támadásra, és akár már „ma vagy holnap” kitörhet a háború. A jelenlegi válságért teljes mértékben az Egyesült Államok felel, amely F-22 Raptor lopakodó vadászbombázókkal is részt vesz a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokon – hangoztatja a közlemény.

Szöulban csütörtökön ezzel párhuzamosan arról tettek bejelentést, hogy Phenjan elenged 222 dél-koreai állampolgárt a keszongi ipari parkból, amelyet az északi hatóságok szerdán vontak blokád alá. Szakértők szerint Keszong a fokmérője annak, hogy Phenjan mennyire gondolja komolyan az eddig többek között a hatvanéves tűzszünet felmondásával, az Egyesült Államok lángba borításával és a hadiállapot kihirdetésével járó fenyegetéseit. A mintegy 123 dél-koreai cégnek otthont adó komplexumban ötvenezer észak-koreai dolgozik. Keszong a határ északi oldalán fekszik a koldusszegény ország szinte egyedüli készpénzbevételi forrásaként.

Észak-Korea nemrég jelentette be azt is, hogy újraindítja az atomlétesítményeit; megfigyelők szerint ehhez a Kim Dzsong Un vezette rezsimnek hat hónapra van szüksége, és ezután még évekre van attól, hogy atombombákhoz kellő mennyiségű plutóniumot állítson elő. A konfliktus február 16-án kezdődött, amikor Phenjan a nemzetközi figyelmeztetések ellenére kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa új, szigorú szankciókat léptetett életbe vele szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.