Meg akarták mérgezni George Bush-t kormányzása idején

Csak pár hét telt el 2001. szeptember 11-e után, mikor Condoleeza Rice, akkori nemzetbiztonsági tanácsos elkísérte az amerikai elnököt az APEC-csúcsra Kínába. A találkozó helyszínére, Sanghajba érve az amerikai alelnök, Dick Cheney telefonon jelentette be a delegációnak: valószínűleg mérgezés áldozatai lettek.

– Cheney egy online videokonferencián közölte: a Fehér Ház nyomozói botulinum-toxint találtak az irodákban, és így mindannyian, akik ott ültünk, meg fogunk halni – mesélte az USA egykori külügyminisztere az ABC televíziós csatorna késő esti beszélgetőshow-jában. – Emlékszem, hogy mindenkinek az ereiben megfagyott a vér, az elnök pedig azt kérdezte: "Ez mi volt? Mi volt ez, Dick?” – mesélte az akkoriban még nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozó Rice.

Condoleezza Rice és Dick Cheney amerikai alelnök 2001-ben
Former Secretary of State Condoleezza Rice (R) introduces former Vice-President Dick Cheney at the ground breaking ceremony for the George W. Bush Presidential Center on the campus of Southern Methodist University in Dallas, Texas, November 16, 2010. REUTERS/Mike Stone (United States - Tags: POLITICS EDUCATION)

A botulinum-toxin szakemberek szerint az egyik legmérgezőbb ismert anyag, ráadásul rendkívül erős, halálos hatása van. – Az elnök, én, Colin Powell és a személyzetis Andy Card mind veszélyben voltunk, és mondhatom, kissé idegesek lettünk a bejelentéstől. Az anyagokat természetesen rögtön elküldték elemzésre, de a vizsgálatok eredményeire 24 órát kellett várni. Ráadásul Sanghajban voltunk, úgyhogy úgy gondoltam: a legjobb, amit tehetünk, ha úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna. Biztos voltam benne ugyanis, hogy a méreg előbb végez velünk, mint hogy hazaérnénk" – mondta el a jelenleg épp visszaemlékezéseiről írt könyvét promózó Rice.

Másnapra elkészültek a tesztek eredményei, és kiderült: hamis riasztásról volt szó. "Mikor megtudtam, egyszerűen csak besétáltam az éppen a kínaiakkal tárgyaló elnökhöz, akinek csak annyit mondtam: "Az egerek a sarkukra álltak" – ez volt ugyanis a hamis riasztást jelentő, előre megbeszélt kódunk. Biztos vagyok benne, hogy a kínaiak is rögtön tudták: ez csakis valamilyen kód lehet, de hogy miről van szó, sosem tudták meg" – tette hozzá Rice.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.