Megmenekült a portugál kormány

A „visszavonhatatlanul” lemondott, majd a pénzpiacok pánikszerű reagálása miatt visszakozó külügyminiszter, Paulo Portas kormányfőhelyettesként visszatér.

A „visszavonhatatlanul” lemondott, majd feltételezhetően a pénzpiacok pánikszerű reagálása miatt visszakozó külügyminiszter, Paulo Portas kormányfőhelyettesként tér vissza, de az ő feladata lesz a Portugáliának hitelt nyújtó IMF- EU-EKB trojkával való kapcsolattartás és a gazdaságpolitika koordinálása is.

Helyén marad a Vítor Gaspar lemondása után kinevezett pénzügyminiszter, Maria Luis Albuquerque, akinek Portas a személyével – vagyis a megszorításokkal – egyet nem értve akart a kormányból kiszállni. Portas távozása után a kormány sorsa azért vált kérdésessé, mert a minisztrerelnök-helyettesként visszatérő külügyminiszter egyúttal kisebbik koalíciós párt (CDS) elnöke. A CDS egyébként nyert Portas húzsásával, és most megkapja a gazdasági tárcát is.  

Pedro Passos Coelho miniszterelnök új ciklusról, a kompromisszumok megerősítéséről, a stabilitás helyreállításáról szólt az új koalíciós megegyezést bejelentő beszédében.

Az új kormányról a végső szót Anibal Cavaco Silva köztársasági elnök mondja ki, várhatóan a jövő hét közepén. Az még nyitott kérdés, hogy az így újjáélesztett koalíció, a túlzott megszorításokat ellenző „szuperminiszterrel” képes lesz-e megnyugtatni a piacokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.