Megmenekülhetnek a börtöntől az orosz újságírók

Az állami duma olyan irányba kíván nyitni, amit a konzervatív lakosság nem látna feltétlenül szívesen - írja a Rosszijszkaja Gazeta.

Egy törvénytervezetet készít elő az alsóház Információs, Technológiai és Kommunikációs Bizottsága, mely megszüntetné a rágalmazási és becsületsértési ügyekkel kapcsolatos eddigi gyakorlatot, vagyis dekriminalizálná azokat. Az indoklás szerint az eddigi vonatkozó törvény rendkívüli módon korlátozza a szólásszabadságot.

A meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja szimpatizánsainak tüntetése Dmitrij Medvegyev orosz elnök amszterdami látogatása alkalmával 2009. június 19-én
Protesters hold pictures of murdered Russian journalist Anna Politkovskaya during a demonstration against the visit of Russia's President Dmitry Medvedev in Amsterdam June 19, 2009. Medvedev is on a two-day-visit to the Netherlands. Politkovskaya was shot dead in 2006 by an assassin in her apartment block. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NE RLANDS POLITICS CONFLICT MEDIA IMAGES OF THE DAY)

Az új törvény tervezete az ilyen eseteket már nem bűncselekmények tekinti, hanem szabálysértésnek, ami azt jeleni, hogy a rágalmazásban elmarasztalt egyének ezután nem börtönt, hanem csak pénzbüntetést kapnának. A törvényalkotók nyilvánvalóan tisztában voltak azzal, hogy - tekintettel az orosz társadalom rendkívül konzervatív voltára - nagy vitát és ellenérzést kavarnak ezzel a tervezettel, így tettek is némi engedményt: továbbra is bűncselekménynek számít az olyan eset, melyet a bíróság „társadalmilag veszélyesnek" talál.

Ugyanakkor a törvény nagy elégtételt jelent az újságíróknak, akiket számos esetben marasztaltak már el, és kerültek börtönbe, kizárólag azért, mert meg merték írni a kellemetlen igazságot - írja a Rosszijszkaja Gazeta. Magasabb és alacsonyabb rangú adminisztratív vagy vállalati vezetők gyakran folyamodnak még ma is e lehetőséghez, hogy elrettentsék a lapokat a rázósabb ügyek feltárásától.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.