Meglepő szövetség az adatgyűjtés ellen

Az amerikai képviselőház kis híján megszavazott egy javaslatot arról, hogy a kormány vessen véget annak az évek óta tartó programnak, amelynek keretében a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) amerikaiak millióinak a telefonbeszélgetéseiről és e-mailjeiről szerez meg információkat. Száztizenegy demokrata szegült szembe Barack Obama akaratával.

Évek óta az amerikai politikai élet egyik nagy problémájának tartják, hogy a demokrata és republikánus párt képviselői Washingtonban képtelenek együttműködni. Épp ezért volt meglepő, hogy szerda este furcsa politikai szövetségek alakultak a képviselőházban, amikor egy republikánus politikus, Justin Amash azt javasolta, Washington vessen véget a telefonhívás- és e-mail adatok gyűjtésének és tárolásának. Az erről szóló szavazás előtti alkuk után a Barack Obama elnök vezette demokrata kormányzat ellen fellépő republikánusok egy oldalon találták magukat az Edward Snowden által leleplezett megfigyelési és adatgyűjtési programot, a PRISM-et ellenző liberálisabb demokratákkal. A másik oldalon, a program folytatása mellett viszont olyanok álltak ki, mint John A. Boehner, a képviselőház republikánus elnöke, a teadélután-mozgalomból ismert  Michelle Bachmann, Keith Alexander tábornok, a digitális adatgyűjtést végző állami ügynökség, az NSA vezetője, és persze maga Obama.

A New York Times szerint a képviselőházban rövid, de annál hevesebb vita zajlott a témáról a szavazás előtt, ami már önmagában is újdonság volt, hiszen ezekről a programokról és a jóváhagyásukról enyhén szólva ritkán rendeznek nyilvános vitát. A szavazás szorosra sikerült: a javaslat a 205 igen mellett 217 nem voksot kapott, ami azt jelenti, hogy 94 republikánus képviselő ment szembe a pártvezetés akaratával, és 111 demokrata ellentmondott ­az elnöknek. Az adatgyűjtést tiltó javaslat támogatói közölték, hogy nem csüggednek, hiszen a közvélemény mellettük áll. A szavazás előtt ugyanis ­e-mailek és telefonok sokaságát kapták körzetükből, szavazóik arra buzdították őket, hogy támogassák a tervezetet. Persze a nemzetbiztonság emberei sem bízták a véletlenre a dolgot: a szavazás előtti napokban titkos megbeszélések sorozatát tartották, és tájékoztatták a képviselőket az adatgyűjtések nemzetbiztonsági fontosságáról.

Az biztos, hogy az ügy a szenátusban is előkerül majd: a lehallgatások két régi kritikusa, Mark Udall és Ron Wyden demokrata szenátorok máris jelezték, hogy foglalkoznak majd a kérdéssel. Udall szerint a képviselő­házban tapasztalt kétpárti összefogásnak „figyelmeztetésként kell hatnia a Fehér Házra”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.