Meglepő fordulat: lemondott a Tóásó-per ügyésze

Marcelo Soza lemondása alighanem annak következménye, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok szerint ő is kapcsolatban állt az ügyészek, bírák és minisztériumi hivatalnokok zsaroló hálózatával.

Újabb meglepő fejlemény állt be a bolíviai "terrorizmusperben", amelyben a 39 vádlott egyike Tóásó Előd. A Santa Cruzban folyó tárgyaláson hétfőn nem jelent meg Marcelo Soza, a vádat képviselő ügyész. Soza vezette a nyomozást 2009. április 16. óta, amikor is a rendőrség különleges kommandós alakulata a Santa Cruz-i Las Americas szállodában likvidálta a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardót, a romániai Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert, illetve elfogták Tóásót és a bolíviai-horvát Mario Tadicot.

Kedden délután aztán Bolívia főügyésze, Ramiro Guerrero hivatalosan is bejelentette, hogy Soza lemondott a perben vállalt tisztéről. A főügyész szerint Soza arra hivatkozott: valaki névtelenül azzal fenyegeti, hogy elrabolják a lányát. Sozának 48 óra áll rendelkezésére, hogy a terrorizmuspernek valamennyi dokumentumát, bizonyítékát átadja – közölte a főügyész. Egyúttal jelentést is kell készítenie a jelenlegi ítélethozatali szakaszban követett taktikájáról.

A lemondás közvetlen előzményeként a múlt héten a Főügyészség vizsgálatot rendelt el egy videofelvétel hitelességéről, amelyen a hang feltételezhetően Sozáé, aki hosszasan arról beszél, hogy a kormánynak tudomása volt az ügyészek, bírák és minisztériumi hivatalnokok alkotta zsaroló hálózatról. A videofelvételt Carmen Eva Gonzales ellenzéki szenátor hozta nyilvánosságra. Ugyancsak megjelentek fotók, amelyeken Marcelo Soza születésnapján több olyan ügyész, hivatalnok és bíró is látható volt, akiket jelenleg előzetesben tartanak a Palmasola börtönben az észak-amerikai befektető, Jacob Ostreicher megzsarolása, elítélése és vagyonából való kifosztásának vádjával. A botrány akkor robbant ki, amikor a legyengült, beteg Ostreichert a börtönben felkereste Sean Penn amerikai filmszínész. Evo Morales bolíviai elnök annak idején nem tehette meg, hogy ne adjon utasítást az Ostreicher-ügy kivizsgálására.

Most kedden Paola Barriga, a belügyminisztérium jogi tanácsadója a Gigavisión televíziónak azt nyilatkozta, hogy Soza lemondása nem befolyásolja a terrorizmuspert, hiszen a formális vádemelés az eljárás során megtörtént. Eszerint külföldi zsoldoscsapatról volt szó, akiknek Santa Cruzban is voltak támogatói, céljuk pedig az volt, hogy az országot szétszakítsák.

Az említett Ramiro Guerrero főügyész közölte, hogy azonnal Santa Cruzba utazik, és találkozik a vizsgálat lefolytatására kinevezett három tisztviselővel, Iván Ortizzal, Sergio Céspedesszel és Marco Antonio Rodríguezzel.

A sajtóban azonnal elterjedtek a találgatások, melyek szerint Soza külföldre szökött, ezt azonban felesége és a belügyminisztérium is cáfolta. A védőügyvédek ezzel egy időben azt nyilatkozták, hogy Soza lemondása újabb bizonyíték arra, hogy az egész terrorizmusügyet valójában a belügyminisztérium és a rendőrség vezetése irányította a háttérből.

Ezt a vádat ismételte meg kedden a 39 vádlott egyike, Ignacio Villa Vargas, alias El Viejo (Öreg), aki Rózsáék alkalmi gépkocsivezetője volt, majd a vád koronatanúja lett. (Villa Vargas később azonban azt állította, hogy erőszakkal és fenyegetésekkel késztették hamis vádaskodásra.)

Az említett videó tanúsága szerint egyébként Marcelo Soza arra is utalt, hogy az ügyben kapcsolatban állt a bolíviai alelnök, Álvaro García Linera testvérével, Raúl Garcia Linerával, akinek köze volt a terrorizmusper Santa Cruz-i vádlottjait is zsaroló hálózathoz. A múlt héten egyébként a bolíviai sajtó azt jelentette, hogy eltűnt Luis Clavijo, a belügyminisztérium volt munkatársa, aki a Las Americas hotelbeli akciókor a szállodában tartózkodott, és a zsarolás egyik fő irányítója volt. Ráadásul ő lehetett a kapcsolattartó Raúl García Linerával – írja az El Deber napilap.

Sajátos módon a Soza mellé az elmúlt időszakban kirendelt három minisztériumi jogtanácsos, Boris Villegas, Dennis Rodas és Fernando Ribera is a palmasolai börtönben van előzetesben, a zsarolási hálózatban ugyanis ők is érintettek.

A Marcelo Soza utódjául a terrorizmusper ügyészévé kinevezett Iván Ortiz hét éve áll a minisztérium alkalmazásában, jelenleg a kábítószer-ellenes különleges erők ügyésze – írták a szerdai bolíviai újságok. Mint közölte, néhány hétig eltarthat, amíg az egész ügy valamennyi részletével meg tud ismerkedni.

Az említett El Deber napilap kommentárja szerint elképzelhető, hogy Marcelo Soza lemondása egy átgondolt stratégia része, ezzel próbálják enyhíteni azokat a vádakat, miszerint az egész terrorizmusügyet kezdetektől fogva Evo Morales kormányzata kreálta.

A pertárgyalást vezető bíró, Sixto Fernández szerdára még egy ülést összehívott, ezen kellene tisztázni a védőügyvédek által emelt kifogásokat, a felvetett ellentmondásokat a vád állításaival szemben.

A legfontosabb megválaszolandó kérdés, hogy folytatható-e egyáltalán a per, illetve, hogy szabadlábra helyezzék-e a vádlottakat. Ugyanis legtöbbjük, így Tóásó Előd esetében is már régen lejárt az a 36 hónap, amíg ítélet nélkül valakit előzetesben lehet tartani a bolíviai törvények értelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.