Alkotmánymódosítás: Merkel sem fukarkodott a kritikákkal

Áder Jánossal folytatott megbeszélésén Angela Merkel német kancellár bírálta a magyar parlament tegnapi döntését a legújabban alkotmánymódosítással kapcsolatban – mondta lapunknak a német kormány egyik szóvivője.

Merkel ismét figyelmeztetett a kétharmados parlamenti többséggel járó felelősségre. Felszólította a magyar kormányt, hogy vegye komolyan az európai partnerek és Magyarország barátainak az aggodalmait, például az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével kapcsolatban.

„Nyílt és bizonyos mértékig meglehetősen ellentmondásos eszmecsere” zajlott Guido Westerwelle német külügyminiszter és a magyar államfő között az alkotmánymódosításról a német külügyminisztérium közleménye szerint.

Az általában semmitmondó közleményekhez képest meglepő, hogy Westerwelle nem rejtette véka alá: nem örült annak, amit hallott.

Áder: nem kellően tájékoztatták német partnereit

A köztársasági elnök szerint német partnerei nem kaptak kellően pontos tájékoztatást az alaptörvény módosításáról. "Ezt a hiátust igyekeztem pótolni" – mondta Áder János, aki hangsúlyozta: a felmerült kérdésekkel kapcsolatban igyekezett "pontos, kimerítő, jogi választ adni". A német külügyminisztérium szóvivője a találkozóról beszámolva közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az "alkotmányvitáról" is tárgyalt. A felek erről "nyílt párbeszédet" folytattak, és az eszmecsere során "egymásnak meglehetősen ellentmondó" véleményeket fogalmaztak meg – írja a találkozóról az MTI.

Áder János a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: politikai tárgyaláson "teljesen természetes", hogy nem mindenben értenek egyet a felek. Románia és Bulgária schengeni csatlakozását például Németország nem támogatja, Magyarország viszont igen. "Azért beszélgetünk egymással, hogy az érvek, ha nem is azonnal, és nem közvetlenül a tárgyalások során, de folyamatosan beépülve a politikai kommunikációba hassanak a másik fél gondolkodására" – mondta az államfő. Áder János elmondta: az alkotmányozási viták "általában nem egy-két nap alatt csengenek le", és ez valószínűleg ezúttal is így lesz. Előző napi nyilatkozatát megerősítve hozzátette: "a még nyitott kérdésre nem innen, Berlinből kívánok válaszolni", hanem majd Magyarországon.

Angela Merkel német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól – mondta Áder János. Az államfő Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint "nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása" nem teszi "minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot".

Áder János és Angela Merkel találkozója Berlinben
Hungarian President Janos Ader (L) is welcomed by German Chancellor Angela Merkel at the Chancellery upon his arrival in Berlin, March 12, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.