Kivonulnak a kanadaiak Afganisztánból

Megkezdték a kivonulást a kanadai csapatok Afganisztánból. Egy hivatalos ceremónia keretében kedden át is adták az utolsó, felügyeletük alatt álló kerület irányítását Kandahar tartományban az amerikai csapatoknak.

Megkezdték a kivonulást a kanadai csapatok Afganisztánból. Egy hivatalos ceremónia keretében kedden át is adták az utolsó, felügyeletük alatt álló kerület irányítását Kandahar tartományban az amerikai csapatoknak. Kanada kilenc éve van jelen Afganisztánban. 2800 katonát vonnak ki - ezzel Kanada az egyik legjelentősebb ország a kivonulók sorában. Ugyanakkor 950 kanadai továbbra is szolgál majd Afganisztánban: ők az afgán biztonsági erők kiképzésében vesznek részt. (A tavaly kivonuló hollandok is a kiképzésben vesznek részt körülbelül 400 fővel.) Kanada 154 katonát veszített el Afganisztánban.

Barack Obama amerikai elnök nemrég bejelentette: 2012 szepteberéig 33 ezer amerikai katonát hív haza az ázsiai országból. Az amerikai bejelentés nyomán Franciaország, Belgium és Egyesült Királyság is jelezték, hamarosan kivonják csapataikat.

David Cameron brit kormányfő szerdán bejelentette: további 500 katonűt vonnak ki jövőre, így 9000 brit katona marad Afganisztánban 2012 végére. London úgy tervezi, a többi NATO tagországgal együtt 2014 végére kivonja az összes harcoló alakulatot és csak kiképző csapatok maradnak a közép-ázsiai országban.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.