Megkezdődött a katonai díszszemle Phenjanban

Több ezer katona vonult végig díszmenetben Phenjanban a koreai háború lezárásának 60. évfordulója alkalmából. Amikor Kim Dzsong Un megjelent a dísztribünön, a katonák és a nézők azt kiáltották: „Életünk feláldozásával is védjük meg Kim Dzsong Unt!”.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Li Jüan-csao kínai alelnök jelenlétében megkezdődött szombaton Phenjanban a katonai díszszemle a koreai háború lezárásának 60. évfordulója alkalmából - derült ki az észak-koreai állami tévé által közvetített képekből.

Több ezer katona vonult végig díszmenetben a Kim Ir Szen téren. Amikor a 30 éves országvezető kíséretével megjelent a dísztribünön, a katonák és a nézők is azt kiáltották: „Életünk feláldozásával is védjük meg Kim Dzsong Unt!”.

A felvonulás a több ezer katonával és a haditechnikával a Szovjetunió és Kína hidegháborús katonai parádéira emlékezteti a világot, és azon kevés alkalmak egyike, amelyeken a világ alaposabb képet kaphat az észak-koreai haderőről. Phenjan gyakran használja fel ezeket az eseményeket arra, hogy bemutassa új, de nem mindig működőképes hadműveleti fegyvereit.

Megfigyelők úgy értékelik: azzal, hogy Peking Li Jüan-csao alelnököt küldte az ünnepségekre, azt jelzi, „már nem neheztel annyira” szomszédjára és pártfogoltjára, amiért hónapokkal korábban kísérleti atomrobbantással, háborús retorikával és mozgósításokkal veszélybe sodorta a Koreai-félsziget és Kelet-Ázsia biztonságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.