Megkezdődött a Costa Concordia kiemelése

Az olaszországi Giglio szigeténél szerdán megkezdődött a Costa Concordia óceánjáró hajóroncsának szétszedése és elszállítása. Ez a világ legnagyobb hajója, melyet elsüllyedése után kiemelnek a tengerből.

A toscanai Giglio partjainál, a tengerben oldalán fekvő Costa Concordiát először a vízből kiemelkedő és eltávolítható részektől szabadítják meg, amelyek akadályozhatnák a további munkát - közölte az óceánjáró elszállításával megbízott Titan Micoperi amerikai-olasz vállalat, és hangsúlyozták, ez a világ legnagyobb hajója, melyet elsüllyedése után kiemelnek a tengerből.

Elsőként a 300 méter hosszú, 35 méter széles, 114 ezer tonnás óceánjáró kéményét szerelik le, utána pedig a hajó antennáit, radarjait, árbocát. A hajó részeit Talamone kikötőjébe szállítják. Kiemelik a fedélzeten levő csúszdás medencét is, amelyet a Giglio szigetén élő gyerekeknek akarnak felajánlani - jelentette be Pierluigi Foschi, a Costa Crociere (a hajótársaság) vezérigazgatója.

A helyszínre érkezett már annak az acélból készült talapzatnak az első óriáseleme, amelyet a tengerfenéken, a hajótest alatt fektetnek le. Erre a talapzatra állítják majd fel a Costa Concordiát. A tartópilléreket a tengerfenékbe fúrják majd, s a pilléreken mozgatott hidraulikus emelődarukkal állítják fel a Costa Concordiát.

Az előmunkálatok a tervek szerint őszre fejeződnek be. Ezt követően emelik fel a hajót, melyet jövő év elején vontatnak el. A 300 millió dolláros projekt költségét a hajótársaság fedezi.

A Costa Concordiát meglékelő sziklát is kiemelik a vízből, az az áldozatokra emlékező emlékmű része lesz.

A Costa Concordia január 13-án este ütközött sziklának Giglio partjainál. A hajón 4 229-en utaztak, a legénység és az utasok közül 32 személy halt meg, kettőnek a holttestét nem emelték ki a vízből. A házi őrizetben levő Francesco Schettino kapitánynak, segédtisztjeinek, valamint a Costa Concordia vezetőinek a  bírósági tárgyalása még nem kezdődött el. A hajó fekete doboza tartalmának ismertetése július végére várható.

Ezt látják a turisták a Costa Concordia roncsaiból a Giglio-szigetnél
Vacationers are seen in front of the wreckage of capsized cruise liner Costa Concordia near the harbour of Giglio Porto June 20, 2012. Salvage crews began preliminary work this week on preparations to refloat the half-submerged Costa Concordia cruise liner in what is set to be the biggest ever operation of its kind. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: DISASTER TRAVEL TRANSPORT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.