Katalóniában megkezdődött a szavazás a függetlenségről

Katalóniában vasárnap reggel megkezdődött a madridi központi kormányzat által betiltott, úgynevezett „állampolgári" vélemény-nyilvánítás a tartomány politikai jövőjéről, tehát a függetlenedés kérdéséről. A La Vanguardia napilap jelentése szerint a 7,5 milliós lakosságú tartomány 938 településen, 1255 szavazó körzetben, több mint nyolcezer urnában adhatják le voksukat a helybéliek.
Már a kilenc órai nyitás előtt hosszú sorok várakoztak a szavazó helységek előtt. Több mint kétszázezer katalán a világ országai 19 fővárosában is leadhatják voksukat.

Artur Mas a katalán Generalitat elnöke szombaton világossá tette, hogy az Alkotmánybíróság döntésével megerősített madridi tilalom ellenére a kormányzat részt vesz az aktusban, legalábbis a szavazatok végső összeszámlálásában. Mint mondta az eredmény hétfőre várható. - Erős üzenetet kell küldenünk. Szabad vélemény-nyilvánításunkhoz való jogunka gyakoroljuk, amelynek fontos szimbolikus politikai tartalma van – mondta.

A szavazást egyébként mintegy 40 ezer önkéntes segítségével bonyolítják le. Az eseményre nyolcezer rendőrt mozgósítottak, akik az ügyészségtől várják, hogy be kell-e avatkozniuk.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szombaton békésebb hangú figyelmeztetésben szólította fel Katalóniát a párbeszéd újrafelvételére már hétfőtől kezdve, az alkotmány és a jog tiszteletben tartására. A vasárnapi aktusról azt mondta, hogy „ez nem népszavazás, még csak nem is konzultáció vagy ahhoz hasonló".

A madridi központi kormány kérésére a spanyol Alkotmánybíróság először, még szeptemberben felfüggesztette az eredetileg jogi következményű katalóniai referendumot a függetlenségről, mondván, hogy népszavazást csak országos jelleggel lehet tartani. Majd az Alkotmánybíróság a napokban felfüggesztette a referendum helyett kezdeményezett "állampolgári részvételű eljárást" is, amely noha nem von maga után kötelező állásfoglalást, gyakorlatilag mégis csak alternatív népszavazásnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.