Kínai cégre csaphatott le a Boko Haram

Tízen eltűntek, többen pedig megsebesültek, miután fegyveresek rátámadták egy kínai cég kameruni képviseletére. A BBC szerint a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport tagjai csaptak le ismét. 

A kameruni fővárosban található kínai követség munkatársai megerősítették a támadás hírét. A Xinhua kínai hírügynökség egyelőre nem nevezte meg az érintett kínai állampolgárokat, valamint arról sem adott tájékoztatást, hogy mi lehetett a támadás indítéka. A kínai követség felszólította a kameruni kormányt, hogy mihamarább találja meg az eltűnt személyeket, és gondoskodjon a régióban tartózkodó kínai állampolgárok biztonságáról.

Ma startol a Boko Haram elleni bizonsági csúcs  

A franciaországi biztonsági csúcson a Boko Haram jelentette veszélyről, és a szervezet elleni hatékony harcról folytatnak tárgyalásokat. Már a helyszínen van a nigériai elnök, aki tegnap ismét felháborodást okozott, mivel az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kereste fel azt a falut, ahonnan a lányokat elrabolták. 

Egy korábban kiadott közleményre hivatkozva a BBC azt írja, hogy a biztonsági csúcson olyan új stratégiákról fognak tárgyalni, amelyekkel legyőzhetik a szélsőséges iszlamista csoport, a Boko Haram által képviselt biztonsági fenyegetést.

Francoise Hollande francia elnökön és Goodluck Jonathan nigériai államfőn kívül jelen lesznek a Nigériával szomszédos országok képviselői, valamint az EU, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is küld delegáltakat.

Hollande állítólag korábban már telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnökkel, hiszen mindkét ország – csakúgy, mint Nagy-Britannia, Kína és Izrael –, csapatokkal és felszereléssel segíti az elrabolt lányok utáni kutatást. A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok kormánya számára jelenleg az egyik legfontosabb feladat az, hogy épségben hazajuttassák a diákokat.

Az utóbbi időben sokat kritizált Goodluck Jonathan tegnap ismét felszította az indulatokat, ugyanis biztonsági okokra hivatkozva mégsem ment el Chibokba, abba az északkelet-nigériai városkába, amely lányiskolájából egy hónapja rabolt el a Boko Haram több mint 200 diáklányt. Az elnöknek ez lett volna az első útja Chibokba, és már így is sok kritika érte, amiért eddig nem kereste fel a falut.

A terroristaszervezet tagjai április 14-én rabolták el a 276 lányt, sorsukról annyit tudni, hogy az éjszaka közepén érkező iszlamista szélsőségesek úrrá lettek a biztonságiakon, a lányokat kiparancsolták az ágyból, teherautókra rakták őket, és eltűntek velük a kameruni és a csádi határon fekvő dzsungelben. Eredetileg 329 diákot hurcoltak el, de ötvenháromnak sikerült megszöknie.

A helyi hatóságok és a hadsereg azóta sem találta meg a bajba jutott diákokat, amely igencsak nagy felháborodást okozott – és tüntetések sorát vonta maga után – nemcsak az érintett szülők és családtagok, de a szimpatizánsok körében is.

A hét elején a Boko Haram vezetője, Abu Shekau egy videóban – amelyen megmutatta az elrabolt diáklányok egy csoportját – azt ajánlotta a nigériai kormánynak, hogy bebörtönzött társaiért elengedi a lányokat. A kormány azonban hallani sem akar fogolycseréről. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.