Megkezdődött a fogolycsere Kelet-Ukrajnában

Megkezdődött a fogolycsere pénteken a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek között a minszki tárgyalásokon két nappal korábban született egyezség értelmében.

Az ukrán kormány, illetve az oroszbarát szakadár erők képviselői a szerdai minszki tárgyalásokon egy korlátozott, de jelentős fogolycseréről állapodtak meg. Ennek értelmében 150 fogságba esett ukrán katonát kicserélnek 225 szeparatistára.

A hírügynökségek pénteken arról adtak hírt, hogy ezen a napon a fogolycsere megkezdődött, de nem voltak pontos értesülések arról, hogy pénteken este éppen hol tartott a folyamat. Annyit lehetett tudni, hogy a csere tízfős csoportonként kezdődött a Donyecktől 45 kilométerre északra fekvő Kosztyantyinivka város közelében.

A válság általános rendezését illetően ugyanakkor továbbra sincs előrelépés. Mindössze két nappal az után, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak a minszki béketárgyalások.

Az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után szerdán ült össze újból Minszkben, és a csütörtöki tájékoztatás szerint akkor csupán az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti korlátozott, de jelentős fogolycseréről született elvi megállapodás.

A tárgyalásoknak pénteken kellett volna folytatódniuk, de elmaradtak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.