Megkaphatja az érettségi feladatsort a diák, de csak a vizsga után

Megkaphatja az érettségi feladatokat az a német diák, aki az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kikérte a vizsga anyagait, de kérését csak az érettségi után teljesítik.

A münsteri Simon Schräder közérdekű adatigényléssel fordult az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatási minisztériumhoz. Az április 14-én kezdődő érettségi vizsga feladatait szeretné megismerni. Akkor érettségizik majd ő is.

Szombati német lapjelentések szerint a tárca részletes indoklást tartalmazó válasszal reagált a beadványra. Kiemelték, hogy a kérést "ebben a formában" nem lehet teljesíteni, mert az igényelt adatok kiadása "jelentősen veszélyeztetné a folyamatban lévő államigazgatási eljárás sikerét".

Ugyanakkor a minisztérium készséggel teljesíti a kérést az érettségi eljárás lezárása után, akár már az első munkanapon. A dokumentumok postázásának költsége a kérelmezőt terheli, és az adatokat a vonatkozó szerzői jogi előírások alapján kizárólag magáncélra lehet használni - áll a tárca válaszában.

Simon Schräder nem is számított arra, hogy megkapja a feladatokat az érettségi előtt. Érdemjegyei, iskolai előmenetele alapján nincs is szüksége erre. Csak az érdekelte, hogy a minisztérium miként reagál és hogyan érvel.

A 17 éves diák egy civil szervezet - az Open Knowledge Foundation egyesület - támogatója, amely a Kérdezd az államot! című (fragdenstaat.de), közérdekű adatigénylések benyújtását elősegítő portált működteti. Azt reméli, hogy akciója révén sokan tudomást szereznek az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvény létezéséről, és a jogszabály adta lehetőségekről.

"Minden érdeklődő polgár mélyebb betekintést nyerhet az állam működésébe, amit végül is az ő pénzéből finanszíroznak" - mondta az érettségire készülő tanuló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.