Megjegyezte magának Magyarországot a Femen

Talán még egy óra sem telt el azután, hogy a félmeztelen megmozdulásairól híres Femen aktivistáját Budapest belvárosában lefogták a rendőrök, a magát nemzetközi feminista szervezetként jellemző csoport honlapján és Facebook-oldalán már fotók jelentek meg a magyarországi debütálásról.
A ma már párizsi székhelyű szervezetet 2008 áprilisában Ukrajnában alapította az akkor 24 éves Anna Hucol, eredetileg a külföldön szexrabszolgaságba kényszerített ukrán nők védelmében, ma azonban a férfiuralmú társadalom, a diktatúra, a szexizmus és az egyházak politikai szerepvállalása ellen szerveznek látványos tiltakozó akciókat, szinte bárhol Európában, sőt, néha azon kívül – például Tunéziában is. Eleinte fehérneműben demonstráltak, aztán 2009-ben egyik aktivistájuk új hagyományt teremtett, amikor félmeztelenül vett részt egy megmozdulásban.

Hitvallása szerint a Femen küldetése a tiltakozás, ideológiája a nők jogainak radikális védelme – sajátos kifejezésük szerint a „szextrémizmus" –, az ateizmus és a feminizmus, fegyvereként pedig a csupasz keblek szolgálnak. Taglétszámukról nem állnak rendelkezésre pontos adatok, de néhány tucatnyian lehetnek Franciaországban és Ukrajnában, a Facebookon pedig csaknem hatezer, míg a legnépszerűbb orosz nyelvű közösségi oldalon, a VKontaktyén 13 ezer támogatójuk van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.