Mégis van rabszolga Obama felmenői között

Barack Obama amerikai elnök 11. fokú dédunokája John Punchnak, az első bejegyzett fekete rabszolgának, állítja az Ancestry.com családfakutató szervezet.

Korábban már többször is felmerült, hogy az amerikai elnök felmenői között voltak rabszolgák. Akkor Obama kenyai származású apjára hivatkoztak, most azonban a kutatók édesanyjának családfájából indultak ki. Az amerikai elnök édesanyja fehér, és Kansasből származik. A szervezet szerint azonban Stanley Ann Dunhan felmenői között vannak olyan fehér, virginiai földbirtokosok, akik John Punch fekete rabszolga leszármazottai.

Punch volt az első, akit rabszolgaként regisztráltak Virginiában. 1640-ben megpróbált megszökni, de terve kudarcba fulladt. Arra ítélték, hogy élete végéig rabszolga maradjon. Ez volt az első ilyen dokumentált eset, évtizedekkel azelőtt, hogy érvénybe léptek volna az első rabszolgatörvények az államban. A férfinak egy fehér nőtől születtek gyerekei, akik anyjuk miatt szabadnak számítottak. Punch leszármazottai később sikeres földbirtokosok lettek.

Az Ancestry.com szerint kutatásaik bizonyítják, a 17. században élt afrikai rabszolga és az első afroamerikai elnök között van kapcsolat.

A családfakutatók között egyébként nagyon népszerű az amerikai elnök családfája. Egyesek már bebizonyították, hogy Obamának vannak ír elődei, egy másik kutatás szerint pedig távoli rokona Brad Pittnek és hat korábbi elnöknek, köztük George W. Bushnak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.