Mégis tárgyalnak a dél-szudáni rendezésről

Salva Kiir elnök és a Riek Machar volt alelnök vezette ellenzék küldöttsége Etiópában ül asztalhoz. A cél egyelőre csak a tűzszünet.

Bár kedden még kemény harcot vívott a hadsereg az ellenzéki erőkkel Bor városáért. Délutáni bejelentések szerint Etiópiában még ma leül tárgyalni Salva Kiir elnök egyik küldöttsége a Riek Machar alelnök vezette ellenzék képviselőivel. A téma egyelőre még nem az esetleges hatalommegosztás, hanem csak a tűszünet azután, hogy ma lejár a kelet-afrikai államok kereskedelmi csúcsszervezete, az IGAD által adott négynapos ultimátum a tárgyalások megkezdésére.

Kiir kormányzata már korábban jelezte, hogy hajlandó a fegyvernyugvásra, amelybe Machar az utolsó előtti pillanatban ment bele, néhány órával azután, hogy az erői megtámadták Jonglei szövetségi állam fővárosát, Bort. Szakértők szerint az offenzíva oka az erőfitogtatás volt, hogy Machar valamelyes hatalom tudatában ülhessen le tárgyalni. Ha ez utóbbit nem tette volna meg, Yoweri Museveni ugandai elnök hétfői fenyegetése szerint az IGAD-országok beavatkoztak volna a konfliktusba Kiir oldalán.

Dél-Szudánban december 15-én törtek ki harcok a két fél között egy meghiúsult puccskísérletben, amelyért Kiir Machart vádolta meg. A júliusban az egész akkori kormánnyal menesztett volt alelnök tagadja, hogy át akarta volna venni a hatalmat. Szerinte az államfő csak azért emleget puccsot, hogy egyedül irányíthasson a Dél-Szudán függetlenségéért évtizeeken át küzdő Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalomban (SPLM). A konfliktusnak etnikai színezete is van, Kiir ugyanis Dél-Szudán legnagyobb törzséhez, a gyakorta hatalom kisajátításásal vádolt dinkához tartozik, Machar viszont nuer. Ehhez képest az  etiópiai Addisz-Abebában tartandó fegyverszüneti tárgyalásokon az ellenzéki küldöttséget egy dika politikus asszony, Rebecca Nyandeng vezeti. Ő John Garangnak, az SPLM évtizedeken át megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetőjének az özvegye.

Dél-Szudán 2011 júliusában kiáltotta ki a függetlenségét, amelyért az SPLM huszonkét ven át harcolt a szudáni hadsereg ellen. A függetlenségi népszabvazáshoz vezető békeszerződést 2005-ben kötötték meg, és azzal, hogy Dél-Szudán elvált tőle, Szudán az olajkincse háromnegyedét elveszítette. A dél-szudáni gazdaság 98 százalékát az olajkitermelés teszi ki, amely most veszélyben van, főleg azóta, hogy Machar erői elfoglalták Unity szövetségi államot, a több nagy olajmező is fekszik.

A két hete tartó harcoknak eddig több mint ezer halálos áldozatuk volt, ami mellett százhúszezren váltak földönfutókká.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.