Mégis szlovákiai nagykövet lesz Václav Klaus felesége

A Rusnok-kabinet jóváhagyta az új cseh nagykövetek listáját. Lívia Klausová Prága szlovákiai nagykövetségének élére kerül, a moszkvai posztot pedig Vladimír Remek volt űrhajós, a kommunista párt tagja foglalhatja el.

A Rusnok-kabinet legutóbbi ülésén jóváhagyta az új cseh nagykövetek listáját. A prágai lapok azért szenteltek kiemelt figyelmet ennek a döntésnek, mert a névsorban szerepel Lívia Klausová is, aki Prága szlovákiai nagykövetségének élére kerül, a moszkvai posztot pedig Vladimír Remek volt űrhajós, a kommunista párt (KSCM) tagja, jelenlegi EP-képviselő foglalja el, akinek a brüsszeli megbízatási ideje a jövő év elején lejár.

Érdeklődésünkre Jan Hrubes kormányszóvivő ezt az értesülést nem cáfolta, ám hozzátette, hogy konkrét neveket egyelőre nem említhet, mert a jelöltek még nem estek át a nemzetbiztonsági vizsgálaton és nem kapták meg a fogadó ország beleegyezését állomáshelyeik elfoglalásához.

Mindez már csak formaság, ami annyit jelent, hogy a kabinet döntésével Milos Zeman elérte azt a célját is, amelyet Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter hónapokon át élesen ellenzett. A nemrég leköszönt prágai külügyér ugyanis azt hangoztatta, hogy az elnök két jelöltje nem felel meg a kritériumoknak, mert egyikük sem karrierdiplomata, nincs is kellő felkészültségük erre a tisztségre. Ezért ellenezte a kinevezésüket.

A Csehország nemzetközi tekintélyét is beárnyékoló, egyre hangosabb vita azzal folytatódott, hogy az államfő megmakacsolta magát, s márciusban bejelentette: addig egyetlen karrierdiploma megbízólevelét sem írja alá, ameddig a listán nincs ott az ő két jelöltje. Emiatt több országban egyelőre ideiglenes ügyvivő vezeti a cseh diplomáciai képviseleteket. A szópárbajba bekapcsolódott Václav Klaus is, aki szerint a felesége képes lesz eredményesen betölteni a kijelölt posztot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.