Mégis összejön a szíriai békekonferencia?

A Genfbe tervezett szíriai békekonferencia mielőbbi összehívásában állapodtak meg az USA és Oroszország külügy- és védelmi miniszterei. Lavrov szerint ők teljesítették, amit vállaltak.

A Genfbe tervezett szíriai békekonferencia mielőbbi összehívásában állapodtak meg pénteken az Egyesült Államok és Oroszország külügy- és védelmi miniszterei - közölte a washingtoni találkozó után az orosz diplomácia vezetője.

Szergej Lavrov hozzátette, hogy még augusztus vége előtt újra találkoznak a konferencia előkészítése érdekében. Az orosz külügyminiszter szerint az amerikai fél ígéretet tett arra, hogy rábeszéli a szíriai ellenzéket a genfi békekonferencián való előfeltételek nélküli részvételre.

Lavrov szerint Moszkva teljesítette az általa korábban vállaltakat a genfi konferencia megrendezése érdekében. - Mi teljesítettük azt, amit vállaltunk. A szíriai kormány értésre adta, hogy mindenfajta előfeltétel nélkül elküldi küldöttségét. (...) Elvárjuk, hogy az ellenzék is ugyanezt tegye - monda Lavrov.

Az orosz külügyminiszter rendkívül kedvezőnek nevezte az amerikai kollégájával, John Kerryvel, valamint Chuck Hagel amerikai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel közösen, 2+2-es felállásban folytatott megbeszélés hangvételét.

A találkozóra olyankor került sor, amikor a kétoldalú viszonyt újabb feszültség terhelte meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, Edward Snowdennek biztosított orosz menedékjog miatt, s a Fehér Ház lemondta Barack Obama és Vlagyimir Putyin elnök szeptemberre tervezett moszkvai csúcstalálkozóját.

Szergej Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy a csúcstalálkozóra elkészült egy sor fontos dokumentum, ennek ellenére a találkozó elmaradásának nincsenek negatív következményei a kétoldalú kapcsolatokra nézve. A külügyminiszter ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a washingtoni tájékoztatóban nem is a találkozó lemondásáról, hanem az elhalasztásáról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.