Mégis megvádolják Malina Hedviget?

Több mint hét év után a pozsonyi főügyészség befejezte a vizsgálatot a dél-szlovákiai Nyitrán bántalmazott Malina Hedviggel szemben. Minden bizonnyal bíróságra adják az ügyet, hamis tanúzás miatt vádolják meg – tájékoztatta lapunkat Roman Kvasnica, a csallóközi fiatalasszony védőügyvédje.

Kvasnica rámutatott arra is, hogy a történetet egyértelműen a mai szlovák kormányhatalom érdekeit szolgáló politikai üldözésnek lehet minősíteni, mert még a főügyészség sem folytatott elfogulatlan vizsgálatot. "A sok felháborító tény közül most csak egyet említek: hét évvel ezelőtt a nyitrai nyomozók video- és hangfelvételen rögzítették Malina Hedvig vallomását, amelyet az írásos jegyzőkönyvben meghamisítottak, ami nyilvánvalóan törvénysértő, de az illetékes ügyész sem foglalkozott ezzel a ténnyel, s máig nem hozták helyre ezt a csalást" – közölte a védőügyvéd, aki elmondta azt is, hogy az ő lehetőségei is végesek, ezért fontosnak tartja, hogy Malina Hedvig felvette a magyar állampolgárságot. "Így nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Az illetékes magyar hatóságok pedig saját szakértőket kérhetnek fel a peranyag és főleg az ott rögzített bizonyítékok elemzésére" – nyilatkozta Kvasnica.

Megkeresésünkre Andrea Predajnová, a pozsonyi főügyészség szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Roman Kvasnica értesüléseit, s arra a kérdésünkre sem válaszolt, vajon valóban megvádolják-e Malina Hedviget.

Malina Hedvig kálváriája  2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két helybeli, szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat. Robert Kalinák a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, mert az ügyében előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek. Ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető, s miként lehetséges az, hogy két héttel a történtek után sikeresen államvizsgázott. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság. Tavaly nyáron pedig Pöstyénben (Piestany) neves szlovák, magyar, cseh, angol és német pszichiáterek a teljes dokumentáció áttanulmányozását követően megállapították, hogy a hat és fél évvel ezelőtt történtekről  napjainkban lehetetlen precíz kórismét felállítani, ezért csupán az akkori vizsgálatok eredményeit lehet objektíven értékelni. Megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a szlovák hatóságok ezt a tényt nem hajlandók tudomásul venni. „Malina Hedvig ügyében az egykori Szovjetunió és Kína szintjére süllyedt a szlovákiai igazságszolgáltatás, amely ideológiai célokra akarja felhasználni az orvostudományt – állapították meg közös közleményükben.

A fiatalasszony tavaly kérte és decemberben meg is kapta a magyar állampolgárságot. Győrött kíván a családjával letelepedni. – A keserű pohár idén októberben telt be, amikor rendőrök kézbesítették azt az idézést, amellyel újabb pszichiátriai vizsgálatra köteleztek engem. Azóta bárki csönget be a házunkba, a két gyermekem ijedten kérdezi, vajon nem a rendőrök jöttek-e újra. Nem óhajtom újabb traumának kitenni őket, szeretnék nyugodt családi életet élni, amire Szlovákiában nincs lehetőségem. Nem óhajtok további éveken keresztül az igazságért, a hivatalok arroganciája ellen küzdő jelkép lenni, mert én elsősorban édesanya és feleség vagyok – nyilatkozta a fiatalasszony, aki ezzel a döntésével a még mindig hatályos pozsonyi törvény szerint elveszítette a szlovák állampolgárságát. Védőügyvédjének a nyilatkozatát ő sem kommentálta.

Malina Hedvig
Malina Hedvig FOTÓ: SOMOGYI TIBOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.