Mégis kiirtják a himki erdőt

A himki erdőn át épül meg a Moszkva-Szentpétervár autópálya egy szakasza, és 2013-ra készül el – döntött az illetékes kormánybizottság.

A Moszkvával egybeépült Himki erdőit féltő környezetvédők hosszú ideje tiltakoztak a fák kivágása ellen, s rendezvényeik – eltérően a politikai ellenzékétől– egyre nagyobb tömegeket vonzottak. Olyannyira, hogy Dmitrij Medvegyev államfő alternatív lehetőségek vizsgálata miattnyáron leállította az építkezést.

A kormánybizottság döntését Igor Levityin orosz közlekedési miniszter jelentett be kedden Moszkvában tartott sajtóértekezletén, amely után nyomban magyarázatokkal szolgált a döntésre Medvegyev szóvivője és tanácsadója is. Az elnök sajtótitkára, Natalja Tyimakova, szóvivője útján tudatta: reméli, hogy az építkezésnél a minimális szintre szorítják le a károkat megfelelő kompenzációs intézkedések megtételével. Tyimakova azt mondta, az építkezés már nyáron is olyan stádiumban volt, hogy gyakorlatilag nem lehetett leállítani. Hozzátette azonban: az államfő szerint a legnagyobb gondot az okozta, hogy nem vették figyelembe a közvéleményt a kezdet kezdetétől fogva. Az elrendelt pótlólagos meghallgatások, az ökológusokkal, a civil társadalom képviselővel való konzultáció azonban lehetővé tette a kompenzációs intézkedések jelentős megerősítését. Végül Tyimakova emlékeztetett rá, hogy a Szentpéterváron tervezett és a helyi lakosság által élesen támadott Ohta-központ torony felhúzásáról szóló döntését, amelyet Medvegyev is bírált, visszavonta a helyi önkormányzat.

Arkagyij Dvorkovics, Medvegyev tanácsadója azt hangsúlyozta: a történtek megmutatták, hogy az államfő közbelépése nyomán nagy munkát végeztek el, javult maga az egész projekt, és kialakultak az ökológusokkal és környezetvédőkkel való együttműködés mechanizmusai, bár ezt a közös munkát már a tervezésnél meg kellett volna kezdeni. Dvorkovics kijelentette: az új normákat jogszabályokba foglalják majd, és ígérte, hogy Himkiben nagyságrendekkel több fát ültetnek majd, mint ahányat az útépítés miatt kivágnak. Nevezetesen 100 hektár helyett 500 hektárnyi új erdőt ültetnek, és számos más intézkedést is tesznek.
Az autópálya építésére koncesszióval rendelkező konszern sietve jelezte, hogy kész vállalni a környezetvédelem szempontjainak figyelembe vételéhez szükséges plusz költségeket.

A parlamenten kívüli liberális ellenzék már jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel. A helyi környezetvédők még nem szólaltak meg. Az újságírók kérdéseire válaszolva Mihail Beketov himki lapkiadó-újságíró, akit nyomorékká vertek éppen az erdő védelme miatt, azt mondta, elkeseríti a döntés. A kormánybizottság határozatát még jóvá kell hagynia Medvegyev elnöknek is, de nincs kétség azt illetően, hogy ezt megteszi.

Feltevések szerint a himki erdő körüli viták miatt a közelmúltban több orosz újságírót is súlyosan bántalmaztak. Egyikük, Oleg Kasin november eleji megverése óta is kómában van, Mihail Beketovot, a helyi Himkinszkaja Pravda főszerkesztője pedig fél lábát és beszédkészségét veszítette el egy 2008-as támadás nyomán. Ennek a közkeletű gyanú szerint ennek köze lehetett ahhoz, hogy élére állt a város vezetését korrupcióval vádoló civil mozgalomnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.