Mégis készült ecuadori menlevél Snowdennek?

Rafael Correa elnök szerint érvénytelen, ha valóban kiadtak volna ilyen dokumentumot, miként azt az amerikai Univisión televízió állította.

Csütörtökön este Rafael Correa ecuadori elnök is megnyilatkozott az Edward Snowdennek kiadott állítólagos menlevél ügyében. Néhány napja az Ecuador londoni követségén egy éve menedékjoggal tartózkodó Wikileaks-alapító, Julian Assange nyilatkozta azt, hogy a dél-amerikai országtól Snowden már kapott menlevelet. Miután csütörtökön reggel az ecuadori kormány egyik tagja cáfolta, hogy ilyen papírt kiadtak volna, az Univisión televízió bemutatott egy menlevelet. Erre este már Rafael Correa elnök is reagált, miszerint nem lehet érvényes egy olyan menlevél, amelyen nincs aláírás. “Az ecuadori kormány nem adott ki semmiféle dokumentumot vagy menlevelet. Ha mégis létezne valóban ilyen, akkor azt valaki engedély nélkül bocsátotta ki, és ezért nem érvényes” – mondta.

Az Egyesült Államokból, így Miamiból sugárzó spanyol nyelvű Univisión által bemutatott dokumentum június 22-i dátumú, s azt Fidel Narváez, Ecuador londoni követsége konzuljának nevében bocsátották ki. Arról nem tett említést a televíziós állomás, hogy honnan szerezték meg a dokumentum fénymásolatát. Más, az üggyel kapcsolatos követségi e-mailekről is beszámolt ezzel egyidejűen az amerikai sajtó. A feltételezések szerint Snowdennek Hongkongból Moszkvába érkezve juttathatták el a menlevelet. Annak idején hírügynökségek jelentették, hogy az ecuadori követség zászlajával ellátott gépkocsi tartózkodott Seremetyjevo repülőterénél.

Az ecuadori kormány egyébként megismételte csütörtökön, hogy továbbra is tanulmányozzák az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség volt külsős munkatársa menedékjogi kérelmét, de azt addig nem tudják érdemben elbírálni, amíg az illető személy nem tartózkodik ecuadori területen. (Assange esetében ezzel egyenértékű, hogy az ország londoni követségén van.)

Bizonyos feltételek mellett visszatérhet az Egyesült Államokba Edward Snowden - jelentette ki pénteken a szökött informatikus apja az NBC televíziónak nyilatkozva. Lonnie Snowden elmondta a feltételek között említette, hogy a fia szabadlábon védekezhessen, hogy ne tilthassák meg számára a nyilvános nyilatkozatokat, és hogy ő maga választhassa meg a per helyszínét. Az apa szerint a feltételeket tartalmazó levelet egy erre felkért ügyvéd pénteken fogja eljuttatni Eric Holder amerikai igazságügyi miniszterhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.