Mégis, mennyit keres Jana Nagyová?

A második világháború után a cseh-német határvidékre kitelepített dél-szlovákiai nagyszülők révén magyar felmenőkkel is rendelkező csinos hölgy viszonylag rövid időn belül háromszor került a cseh médiumok vezető hírei közé.

Először akkor, amikor az egyik ellenzéki képviselő a prágai alsóházban azzal támadta Petr Necas kormányfőt, hogy a kabinetfőnökévé avanzsált vonzó beosztottjával szoros, alighanem intim viszonyba került, akinek hatalmas prémiumokkal kedveskedik, és aki immár egyre gyakrabban dönt a miniszterelnök helyett.

Nem sokkal ezután a négy gyermekes, addig példás házas életet élő kormányfő váratlanul elvált, a hírbe hozott hölgy pedig azt panaszolta az egyik prágai hetilapnak, hogy az ellenzékiek és a bulvárlapok csámcsogása miatt neki is párkapcsolata ért véget. Nem a válásra, hanem a parlamenti gyanúsítgatás másik elemére felfigyeltek a prágai oknyomozó újságírók is, akik pillanatok alatt kiderítették, hogy a kormányfő négy éve, még munka-és szociális ügyi miniszterként ismerkedett meg a hivatalban részmunkaidőben tüsténkedő egyetemista leánnyal, akit aztán 2010 őszétől immár miniszterelnökként a kabinetfőnökévé nevezett ki. Nem sokkal később megszellőztették azt is, hogy Nagyová a 2011-ben leadott diplomamunkájában hosszú oldalakon keresztül használta a tárca elemzéseit, s egyéb adatait a forrás megjelölése nélkül. Nagyová tiltakozott, perre vitte az ügyet, amely még nem fejeződött be, de már szinte senkit sem érdekel.

Ugyanis az aktualne.cz, a leglátogatottabb cseh internetes portál időközben kikérte a prágai kormányhivataltól az alkalmazottainak bér-és prémiumlistáját. A portál azzal érvelt, hogy közpénzből fizetik mindannyiukat, tehát a hatályos törvény alapján az adatok nyilvánosak. Necas hosszú hallgatás után végül a kormányszóvivő révén annyit válaszolt, hogy a hivatal 330 alkalmazottja az alapbéreken kívül tavaly összesen 28 millió korona (hozzávetőleg 336 millió forint) prémiumot vett fel. Nem merítette ki teljesen a rendelkezésre álló keretet mert 15 milliót megtakarított az államkincstárnak. További konkrétumokat személyiségi jogokra hivatkozva Necas nem volt hajlandó elárulni. Mire az internetes portál Tomás Sokol sztárügyvédet kérte fel, hogy törvényes eszközökkel, akár a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntését kérve is tárja fel a részleteket.

Jogerős határozat ebben az ügyben sem született, az események mégis felgyorsultak. Az Insider nemrég nyilvánosságra hozta, hogy Nagyová havi átlagbére 30 ezer korona, amihez 46 ezer korona költségtérítés és rendszerint jelentős prémium is járul. A hölgy havi nettó bevétele nem ritkán meghaladta a 200 ezer koronát, ami még az államfő és a miniszterelnök alapjárandóságánál is nagyobb. Az aktualne.cz az információs forrását is megnevezte, aki nem más, mint Karel Randák, a cseh elhárítás volt főnöke, jelenleg a Korrupcióellenes Alapítvány elnöke. Őt a prágai kormányhivatal jelentette fel, mert valamelyik bizalmasával fénymásolatot készíttetett a javadalmazási listákról, s állítólag ellopatta a kormányfő munkaasztalán hagyott határidőnaplót is.

Necas a maga részéről ezután médialincsnek minősítette a történteket, és nagy derültséget kiváltva a köztévében azt habogta, hogy Nagyová munkateljesítménye rendkívüli, éjt nappallá téve szervezi a programját, és látja el őt fontos háttérinformációkkal. A rövidesen bíróság elé álló Randák viszont azt állítja, közérdek nevében szánta el magát erre a lépésre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a kétszínű kormányfő praktikáira, aki takarékosságról papol, megszorító intézkedéseket indítványoz, miközben marokszámra szórja a közpénzeket. Feltehetően a botrányos ügy hatására a prágai kabinet törvénymódosítást készített elő, amelyben tételesen megszabják, hogy a köztisztviselők és az állami alkalmazottak közül kiknek a juttatásait lenne kötelező nyilvánosságra hozni, és milyen kivételek lehetnek a közérdek felett álló okok miatt. Az akadékoskodók száma állítólag napról napra növekszik. A csehek millióit eközben viszont főleg az érdekli, vajon a kabinetfőnök melyik kategóriába kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.