Mégis, kinek a jogköre a nagykövetek kinevezése?

Nem sikerült elsimítani a vitát Milos Zeman államfő és Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia vezetője között. Valószínűleg ezért nem volt hajlandó egyikük sem közölni az újságírókkal, hogy milyen eredménnyel végződött mintegy másfél órás, négyszemközti találkozójuk, amelyre kedden délben került sor a Hradzsinban.

Érdeklődésünkre Johana Grohová, a prágai külügyminisztérium szóvivője csupán annyit mondott, hogy rövidesen újabb eszmecserét tartanak. Az elnök és a külügyminiszter néhány nappal ezelőtt azért keveredett éles nézeteltérésbe, mert nem tudták eldönteni, kinek a jogköre a cseh nagykövetek kinevezése. Schwarzenberg ma azért kereste fel az államfőt, hogy tisztázzák ezt a kérdést.

– Kapcsolatom az elnök úrral nem a fagypontra süllyedt, hanem annál is sokkal mélyebbre. Ő ugyanis gátolja a külügyminisztérium működését, nem hajlandó új nagyköveteket kinevezni a megüresedő posztokra, miután két javaslatát elutasítottam – jelentette ki múlt szombaton a prágai külügyér a Právo napilapnak adott interjújában.

Zeman azt szeretné, ha Csehország új szlovákiai nagykövete elődjének a felesége, Lívia Klausová lenne, Moszkvába pedig Vladimír Remek volt űrhajós, a kommunista párt (KSCM) tagja, jelenlegi EP-képviselő kerülne, akinek a brüsszeli megbízatási ideje a jövő év elején lejár. Karel Schwarzenberg azonnal elutasította mindkét javaslatot. Arra hivatkozott, hogy a nagyköveti posztokra kizárólag karrierdiplomatákat, vagyis profikat óhajt ezután is kinevezni. Mire az államfő nem írta alá Csehország új ausztriai és izraeli nagykövetének a kinevezését. Mindkettőjüket a külügyminiszter javasolta ezekre a posztokra. Újabb nyilatkozatában pedig felhívta Karel Schwarzenberg figyelmét arra, hogy a nagykövetekről nem ő, hanem három illetékes dönt. – A kiválasztott személyt valóban a külügyminiszter nevezi meg, s ha a kormány egyetért a javaslattal, akkor ajánlásával továbbküldi az indítványt az államfőnek, aki azt aláírja, a kormányfő pedig ellenjegyzi. Nyilvánvaló, hogy a mostani patthelyzet senkinek, de főleg az országunknak nem érdeke, ezért valakinek hátrább kell lépnie. Kérdés, hogy ki lesz az, és mit kér ennek fejében – tette hozzá ugyancsak az elmúlt héten, a szokásos gunyoros modorában a cseh elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.