Mégis szívinfarktusa volt a szlovák kormányfőnek

Koszorúér-elzáródást állapítottak meg a csütörtöki kivizsgálásokon Robert Ficónál, aki megfigyelésre egyelőre kórházban maradt, hogy teljes nyugalomban legyen, és mentesítsék őt minden negatív hatás alól – tudtuk meg megbízható forrásból.

Ugyanilyen információhoz jutott a pozsonyi Sme napilap is, amelynek Gabriel Kamenský neves szlovák kardiológus megerősítette: a diagnózis infarktusra vall. Dobroslava Krajaicová, a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Országos Központjának szóvivője ezt a megállapítást nem kommentálta, de nem is cáfolta. Mindössze annyit közölt, hogy a miniszterelnök péntek délig mindenképpen kórházi megfigyelésen marad, kezelőorvosai kora délután döntenek arról, hogy hazamehet-e.

A miniszterelnök állapotáról a család kérésére csupán annyit árult el, hogy a miniszterelnök tudatánál van, és gond nélkül kommunikál a személyzettel. „Nem fekszik külön kórteremben, ő itt ugyanolyan páciens, mint bárki más. Egyébként nem is kért semmilyen kivételt” – tájékoztatott a szóvivő.

A szlovák kormányfő kedden reggel a szokásos Duna-parti kocogása közben rosszul lett, nyomást érzett a mellében, és szívritmus-zavarokat észlelt. Csütörtök reggel megismétlődtek a panaszai, ezért felesége, Svetlana társaságában felkereste a pozsony-kramárei egyetemi kórházat, ahonnan azonnal a közeli, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szakosodott klinikára szállították – tudtuk meg Beatrice Szabóová pozsonyi kormányszóvivőtől.

Hozzátetette azt is, hogy lemondták Robert Fico esedékes csehországi hivatalos látogatását. Egyelőre nem dőlt el az sem, hogy a jövő héten elutazhat-e Prágába, utána pedig Varsóba és Budapestre, mert korábban lengyelországi és magyarországi látogatását is tervezték.

Az 51 éves Robert Fico évek óta gerincbántalmaktól szenved, tavaly ideggyulladással kezelték. 2014-ben focizás közben elszakadt az Achilles-ina. Közeli munkatársai szerint az utóbbi időben többször magas vérnyomást állapítottak meg nála, néha a kormányülést is meg kellett szakítani múló rosszullétei miatt. „Állapotát minden bizonnyal kedvezőtlenül befolyásolták a március elejei szlovákiai parlamenti választásokat követő, rendkívül feszített tempójú koalíciós tárgyalások, amelyek naponta nyolc-tíz óra hosszat tartottak” – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

A Novy cas megszólaltatta a kormányfő édesanyját, aki elmondta: szeretné meggyőzni a fiát, hogy a mostani megbízatási időszak végén hagyja ott a politikusi életpályát, és térjen vissza az ügyvédi foglalkozásához. „Fiamra évek óta óriási nyomás nehezedik, a stressz már vészesen kikezdte az egészségét. Intő jel az is, hogy édesapja aránylag fiatalon, szívelégtelenségben hunyt el” – rebegte el a napilapnak a 74 éves özvegyasszony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.