Veszélyesen közel kerültek Bagdadhoz a szélsőségesek

Kedden már a fővárostól, Bagdadtól alig 60 kilométerre fekvő Bakubánál kellett felvenniük a harcot az iraki hadsereg egységeinek azokkal a szunnita szélsőségesekkel, akik egy hét alatt Irak több északi városát is elfoglalták. Bakubáért kemény összetűzések folynak. a szunnita szélsőségeseknek egy időre több városrész felett is sikerült átvenniük az irányítást. Egy börtönt ostromában 44 foglyot öltek meg.

Irakban a múlt héten fajult újra polgárháborúvá a szunniták és a többségben lévő síiták közötti muzulmán felekezeti konfliktus, azután, hogy egy hete az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei elfoglalták az északi nagyvárost Moszult és több másikat – köztük Tikritet és Szamarrát – is. A síita miniszterelnök, Núri al-Maliki és kormánya felé ejtettek egy oldalvágást a kurdok is. Az iraki autonóm tartomány miniszterelnöke, Necsirvan Barzani kedden a BBC-nek úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy a közel-keleti ország nem marad egyben. A szunnita régiók úgy érzik, hogy a síita kormány elhanyagolja őket. Nagy a bizalmatlanság – magyarázta ezt a politikus.

Az Egyesült Államok – amely a néhai diktátor, Szaddám Huszein rezsimjének a megdöntése után, 2011-ben vonta ki az egységeit Irakból – eközben a beavatkozáson gondolkodik a szunnita szélsőségesek ellen. Bár szárazföldi katonai akció kizárt, Barack Obama elnök hétfői bejelentése szerint nemsokára 275 katona megvédeni a bagdadi amerikai nagykövetséget és a személyzetét – írja a Reuters. „Ez a katonai erő – amelyet harcra szereltek fel – azért szükséges, hogy megvédje az amerikai embereket és tulajdont, ha szükséges" – írta Obama a törvényhozóknak szánt levelében.

 

„A csapatok addig maradnak Irakban, amíg a biztonsági helyzet nem teszi tovább szükségessé ott maradásukat."

Ami a beavatkozás mikéntjét illeti, főleg légicsapásokról lehet szó az ISIS ellen. Valószínűleg emiatt, hogy egy repülőgép-hordozó hadihajót, a USS George H. W. Busht a Perzsa-öböl vizeire vezényelte. Vadászgépek mellett pilóta nélküli repülőgépeket is küldhet. John Kerry, amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, a drónok küldése csak részben volt válasz az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) hadjáratára.

Eközben az ENSZ azt állítja, hogy kivonja az egységeit Bagdadból, azt tervezve, hogy áthelyezi őket Erbílbe, az Irak észak-északkeleti részén található, zömmel kurdok lakta városba – írja az al-Dzsazíra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.