Mégis lehet függetlenségi szavazás Katalóniában

Pénteken folytatódnak a katalán törvényhozásban a végső egyeztetések a vasárnapra kiírt, függetlenségről szóló, "állampolgársági részvételű" véleménynyilvánításról. 
A madridi központi kormány kérésére a spanyol Alkotmánybíróság először szeptemberben elutasította az eredetileg jogi következményű katalóniai referendum tervét, mondván, hogy népszavazást csak országos jelleggel lehet tartani. A bírói testület a napokban felfüggesztette a referendum helyett kezdeményezett "állampolgári részvételű eljárást" is, amely noha nem von maga után kötelező állásfoglalást, gyakorlatilag mégis csak alternatív népszavazásnak tekinthető.

Artur Mas katalán kormányfő hiába fordult a szabad véleménynyilvánítás jogára hivatkozva a Legfelsőbb Bírósághoz, az főleg formai okokra, így a fellebbezés elkésett időpontjára hivatkozva – mert az Alkotmánybíróság döntése már megjelent a hivatalos közlönyben – elutasította azt szerdán.

Időközben bejelentették, hogy vasárnapra elrendelték a rendőrség mozgósítását Katalóniában, mintegy nyolcezer egyenruhás lesz majd az utcákon, mint egy igazi választási napon. A rendőri vezetés ugyanakkor világossá tette, hogy nem avatkoznak be addig, amíg erre egyértelmű utasítást nem kapnak az ügyészségtől.

Az El Pais napilap pénteki száma szerint a legutóbbi 24 órában a madridi központi kormány finomított álláspontján, a feszültség csillapítása érdekében. Rafael Catalá igazságügyi miniszter értésre adta, hogy a bírósági tiltás a katalán kormányra vonatkozik, tehát a Generalitat nem vehet részt a vasárnapi voksolás szervezésében. A hatóságok nem fognak fellépni a véleménynyilvánítás ellen, ha azt csak civil mozgalmak bonyolítják.

A függetlenségi konzultációt támogató katalán pártokat, intézményeket, mozgalmakat tömörítő Nemzeti paktum a döntés jogáért ma azért ül össze a barcelonai parlamentben, hogy megtalálják a voksolás megtartásának módozatait.

Mint Joan Rigol, a paktum koordinátora közölte, a tanácskozás egyetlen napirendi pontja az lesz, hogy a kormány részvételével avagy csak a civil szervezetek képviselői jelenlétében tartsák meg az aktust.

A La Vanguardia napilap szerint nyomás nehezedik Artur Mas katalán kormányfőre, hogy ne engedjen a madridi nyomásnak. Ugyanakkor ha a kormány belefolyik a vasárnapi aktusba, akkor fennáll a veszélye, hogy a központi kormányzat ürügyet talál a beavatkozásra.

A függetlenség pártiak bíznak a jelentős részvételben, az igen szavazatok többségében, mert noha ennek az új formátumú szavazásnak nincsenek jogi következményei, Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek mégis csak reagálnia kell a katalánok demokratikus véleménynyilvánítására, hiszen Katalónia adja Spanyolország lakosságának 15, GDP-jének pedig majd 20 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.