Mégis lehet elnök az ellenzék vezére

Myanmarban a katonai diktatúrával szemben álló, sokáig házi őrizetben tartott ellenzéki vezető Aung San Suu Kyi pártja nyerte meg, hatalmas fölénnyel, a tavaly novemberi választásokat.
Szú Csí a párt irányítójaként nem lehetne elnök az alkotmány egyik rendelkezése szerint, amelyet a diktatúra alighanem éppen ezért írt bele az alaptörvénybe. Eszerint nem választható elnökké olyasvalaki, akinek házastársa vagy gyermeke idegen állam polgára, a 70 éves Szú Csí két gyermeke brit állampolgár – ahogyan a néhai férje volt. Az alkotmány megváltoztatásához kétharmados törvény szükséges és ennek elérését a választási szabályok kizárták. Egyxébként a választói akarattól függetlenül a parlamenti mandátumok 25 százalékát a hadsereg kapja.

A hadsereg és a győztes párt közötti tárgyalások azonban, tegnapi híradások szerint lehetővé tehetik az alkotmány e passzusának eltörlését, vagyis elképzelhető, hogy Szú Csí mégis a jelöltek közé kerülhet és az átmenet gyorsabb lesz, legalábbis ebben a fontos kérdésben. Egy a Guardiannek nyilatkozó politikai elemző azonban továbbra is óvatosságra intett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.