Megírta az igazat, kitiltották Kínából

A francia újságírónő az első, akit 2012 óta lényegében kitiltott Peking az ország területéről, mert az kritizálta a kormány muszlim ujgurokkal szembeni politikáját.

Peking megerősítette, hogy nem újítja meg Ursula Gauthier, a francia L'Obs magazin munkatársának sajtóakkreditációját. Az indoklás szerint az újságírónőnek a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen kirobbant lázongásokról írt cikke a "terrorizmust és az erőszakos cselekményeket" támogatja.

Gauthier "abszurdnak" titulálta a vádakat és azt nyilatkozta, hogy Peking megpróbálja elriasztani az országból a külföldi riportereket. Amennyiben nem újítják meg az akkreditációját, nem folyamodhat új vízumért és el kell hagynia Kínát december 31-éig. Ezzel ő lenne az első, akit kitiltanak az országból Melissa Chan, az al-Dzsazíra munkatársának 2012-es esete óta.

Kína azt állítja, hogy a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen régóta uralkodó elégedetlenség hátterében iszlám szeparatisták állnak, akik közül sokan külföldi kapcsolatokkal is rendelkeznek. A területen élő ujgurok, akiknek a többsége muszlim, azonban azzal védekeznek, hogy Pekingnek a kultúrájuk és vallásuk elleni elnyomása okozza az erőszakot.

Gauthier a novemberi párizsi terrortámadás után publikálta a cikkét, amelyben azt sugalmazta, hogy Kína Franciaországgal szemben tanúsított szolidaritása mögött egy későbbi motiváció is állhat, mégpedig az, hogy igazolja a saját, a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen tervezett intézkedéseit.

Az írás kiváltotta a kínai kormány és állami média rosszallását, és bocsánatkérést, illetve a cikk visszavonását követelték. A kínai külügyminiszter szombaton erősítette meg, hogy nem újítják meg Gauthier sajtóakkreditációját. Véleményük szerint ugyanis adós maradt a "komoly bocsánatkéréssel" a kínai nép felé és többé "nem alkalmas" arra, hogy folytassa a munkát az országban.

A külügyminiszter a kettős mérce miatt panaszkodott, ami miatt a nyugati államok kemény fellépését terroristaellenesnek nevezik, míg azt mondják, hogy Kína elnyomja az etnikai kisebbségeket.

A hatóságok folyamatosan kérték, hogy kérjen elnézést a terrorizmus támogatása miatt, mondta Gauthier a BBC-nek. "Azt mondtam, hogy soha nem támogattam a terrorizmust, hogy kérhetik, hogy olyasmiért kérjek bocsánatot valamiért, amit nem írtam le. Meg vagyok győződve róla, hogy el akarják riasztani a külföldi sajtót Kínából, mivel nem akarják, hogy bárki is mást mondjon egy kérdésről, mint ami a hivatalos verzió."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.