Megint mérgezett tejterméket találtak Kínában

Nagy mennyiségű gombamérget találtak Kína egyik legnagyobb tejipari cégének termékében egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során.

Óriási közfelháborodást keltett, a kínai internetezők körében pedig hosszas panaszáradatot váltott ki a múlt hét végén kipattant újabb országos tejbotrány. Az eset a Mengniu vállalatot érinti, amely az eladások alapján az ország legnagyobb tejipari cége, írja a hirado.hu.

A hétvégén 21 tartományban tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést 128 vállalat 200 tejtermékénél, a központi minőségellenőrzési hivatal pedig a megengedettnél több mint kétszer magasabb mennyiségű aflatoxint talált a Mengniu termékében. Az aflatoxin egy penészgomba által termelt méreg, amely károsítja a májat, az immunrendszert, nagy mennyiségben pedig daganatos megbetegedéseket okoz. Kínában a megengedett határérték kilogrammonként 0,5 mikrogramm, a Mengniu tejében ezzel szemben 1,2 mikrogramm aflatoxint találtak.

Vasárnap a vállalat nyilvánosan bocsánatot kért vásárlóitól, s úgy fogalmazott, Szecsuán tartománybeli gyára, ahonnan a minta származik, komoly hibát vétett. A mérgező tejet megsemmisítették, és abból elvileg nem került az áruházak polcaira sem - állítja a Mengniu.

A vállalatnak nem ez az első botránya. Sokan emlékeztettek: a Mengniu érintett volt a hat kisgyermek halálát okozó 2008-as melaminbotrányban is, de azóta is többször szerepelt a hírekben. 2009-ben szakértők azt állították, egyik terméke rákot okoz, s ugyanabban az évben több tejtermék-mintájában is melamint találtak. Tavaly és idén tavasszal több mint 200 gyermek került kórházba, miután az iskolában a Mengniu által gyártott terméket fogyasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.