"Az égett emberi hús szaga sem kerülhette el figyelmét"

Újabb egykori SS-t állítottak bíróság elé. A több ezer ember meggyilkolásában bűnrészesnek tartott 95 éves férfi az auschwitz-birkenaui táborban szolgált, felcserként.

A kelet-németországi Neubrandenburgban zajló per vádlottja az ügyészség szerint  egy egészségügyi SS-alakulat szakaszvezetőjeként 1944. augusztus 15-től szeptember 14-ig teljesített szolgálatot a megsemmisítő táborban, a gázkamrák és a holttestek elégetésére használt krematóriumok közvetlen közelében. Így a többi között az égett emberi hús szaga miatt sem kerülhette el figyelmét, hogy az intézményben embereket gyilkolnak.

Tábori felcserként végzett tevékenysége idején 14 vonatszerelvénnyel hurcoltak embereket Auschwitz-Birkenauba, közülük legkevesebb 3681-et azonnal megöltek. Az ügyészség szerint a vádlott valamennyiük halálában bűnrészes, mert munkájával közreműködött a megsemmisítő tábor üzemeltetésében.

A vádlott 1940-ben csatlakozott az SS-hez. A szervezetben viselt tagsága miatt 1948-ban egy lengyelországi bíróság három és fél év szabadságvesztésre ítélte. A büntetés letöltése után hazatért, nyugdíjazásáig a mezőgazdaságban dolgozott.


 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.