Megindult a küzdelem Ingusföld ellenőrzéséért

Továbbra is kómában van az Oroszországhoz tartozó Ingusföld elnöke, aki ellen hétfőn követtek el robbantásos merényletet. Bár az orvosok szerint Junusz-Bek Jevkurov felépülésére minden esély megvan, már megindult küzdelem a legkisebb észak-kaukázusi köztársaság feletti ellenőrzés megszerzéséért.

A gyanú szerint egy fegyveres ellenálló özvegye követhette el a hétfői öngyilkos merényletet, személyautóját az elnöki konvoj közelében felrobbantva, 70 kilogram trotil erejének megfelelő bombával. A merénylő azonosítása a csekély mennyiségű maradványokból folyamatban van.

Továbbra is kérdés, kik állhattak a merénylet mögött, amely jó alkalmad adhat Csecsenföld elnökének arra, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva kiterjessze befolyását a szomszédos köztársaságra. - Személyesen vezetem a terroristák elleni harcot - jelentette ki Ramzan Kadirov, hozzátéve, hogy az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev személyesen kérte erre, ingus területekre is vonatkozóan. (A 32 éves elnök nem először interpretálja a maga módján a Kreml szavait. A hétfői találkozón Medvegyev egyértelműen csecsenföldi területekről beszélt. Igaz, az elmúlt hónapban összehangolt akciókat hajtottak végre a csecsen és ingus erők.)

- Csecsenföldön épp elég probléma van, túlzás lenne azt állítani, hogy a merénylet Kadirov érdekében állt - mondta lapunknak a Memorial jogvédő szervezet ingusföldi képviseletének vezetője, Tamerlan Akijev. Ugyanakkor az ingus ellenzék már aggodalmát fejezte ki Kadirov nyilatkozatai miatt, amelyekre válaszul az egyesítésre korábban utaló csecsen politikus kijelentette: ilyen szándéka sem neki, sem az orosz vezetésnek nincsen.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy Moszkva egyre kevésbé válogathat a befolyásos észak-kaukázusi szövetségesek közül: az elmúlt fél évben meggyilkolták a Kremlben elfogadott Jamadajev család két vezetőjét - Ruszlan Jamadajev orosz felsőházi képviselőt Moszkvában, Szulim Jamadajev alezredest dubaiban ölték meg ismeretlenek, utóbbi esetben az arab hatóságok Kadirov unokatestvérét, Adam Demilhanov Duma-képviselőt, a csecsen kormány miniszterelnök-helyettesét vádolják, de kiadatására nincs esély -, most pedig a komoly katonamúlttal rendelkező Jevkurov hiánya szűkíti Moszkva lehetőségeit.

Ingusétia
Ingusétia

Jevkurov a merénylet előtti nyilatkozataiban a fegyveres ellenállók helyett a helyi korrupciót és az 50 százalék feletti munkanélküliséget nevezte meg a legnagyobb ellenfélként a 460 ezer fős köztársaságban. Fél év alatt tucatnyi ügy jutott bíróságra hivatali visszaélés és sikkasztás vádjával.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.