Meghívták Snowdent az EP-be

Hivatalosan is meghívta az Európai Parlament alapjogokkal foglalkozó szakbizottsága Edward Snowdent, az amerikai lehallgatások kiszivárogtatóját, hogy videokonferencia keretében válaszoljon a képviselők kérdéseire.

Snowden Moszkvában él, és egyelőre nem eldöntött, mikor jelentkezne be az EP szakbizottságának ülésére. Még azt sem tudni, Snowden elfogadja-e a meghívást. Az EP-képviselők először Snowden ügyvédjével veszik fel a kapcsolatot.

Edward Snowden
Edward Snowden

A képviselők egyébként megvitatták azt a jelentéstervezetet, amely a tömeges lehallgatásokkal foglalkozik, s több olyan megállapodás felfüggesztését javasolja, amelyek az Egyesült Államok és az EU közti adatcserét szabályozzák. Várhatóan január 23-án szavaz az EP szakbizottsága a jelentés végleges változatáról.

Tavaly decemberben a szakbizottság egy korábbi meghallgatásán Mike Rogers amerikai kongresszusi képviselő, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke azt mondta, az EP számára méltóságon aluli lenne olyan személy meghívása, akit az amerikai kormány államtitkok ellopásával vádol.

Edward Snowdent tavaly jelölték az Európai Parlament gondolatszabadságért járó Szaharov-díjára, amit végül a pakisztáni Malala Juszufzai kapott meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.