Meghívás terroristáknak?

A terrorszervezetként számon tartott Hamászhoz tartozó képviselőket is brüsszeli látogatásra hívott egy európai parlamenti küldöttség. A gesztus jelképes.

Egy európai parlamenti küldöttség Gázai övezetben tett látogatásán az Európai Parlamentbe invitálta az összes megválasztott palesztin parlamenti képviselőt, köztük a Hamászhoz tartozókat is, jóllehet az Európai Unió terrorszervezetnek tartja az iszlamista mozgalmat.

A jövő tavaszra szóló meghívás jelképes, hiszen a Hamász-képviselők nincsenek abban a helyzetben, hogy eleget tegyenek neki. Negyvenen közülük izraeli börtönökben ülnek, és a szabadon lévők sem számíthatnak arra, hogy az izraeli hatóságok kiengedik őket az övezetből. Az európai parlamenti küldöttség ciprusi vezetője azzal indokolta a meghívást, hogy az a Palesztin Törvényhozó Tanács minden demokratikusan megválasztott tagjának szól, mindegy, hogy a Fatahhoz vagy a Hamászhoz tartozik-e.

A Hamász nyerte meg a 2006-os palesztin törvényhozási választásokat. A 2007 júniusában kirobbant harcokban kiűzte a Gázai övezetből a Nyugat által támogatott Mahmúd Abbász palesztin elnök fémjelezte Fatah biztonsági erőit, így azóta egyedül, nemzetközi elszigetelstségben irányítja a tengerparti övezetet. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael terrorszervezetnek tekinti a Hamászt, mert nem mond le az erőszakról, és nem ismeri el a zsidó államot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.